ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος:Κρατήσαμε το 1% του ΟΤΕ με διαπραγμάτευση

Τσακαλώτος:Κρατήσαμε το 1% του ΟΤΕ με διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι υποχρέωση από το μνημόνιο του Ιουλίου του 2015 ήταν να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 6% των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνηση πρότεινε στους εταίρους και διαπραγματεύτηκε, προκειμένου να μεταβιβαστεί το 5% των μετοχών. Όπως σημείωσε, με αυτόν τον τρόπο, το ελληνικό Δημόσιο κρατάει 1%, ώστε μαζί με το 4% των μετοχών που έχει το ΙΚΑ να μπορεί να κρατήσει μία στρατηγική σχέση με τον ΟΤΕ και να έχουμε μία νέα συμφωνία μετόχων.

Σε επισήμανση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως, ότι «η κυβέρνηση εκποιεί τις μετοχές του ΟΤΕ σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του Χρηματιστηρίου, καθώς στις 29.12.2014 η αξία της μετοχής του ΟΤΕ ήταν 9,2 ευρώ και σήμερα είναι 7,85 ευρώ και προκύπτει, έτσι, τρύπα 500 εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το πότε θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ αυτές τις μετοχές θα κριθεί από το πότε θα υπάρχουν οι συνθήκες για να επιτευχθεί καλύτερη τιμή.

Αναφορικά με την πρόβλεψη της τροπολογίας ότι εφεξής δεν θα «περνάνε» από τη Βουλή οι νέες συμφωνίες μετόχων, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η διάταξη περιελήφθη στην τροπολογία, όχι διότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επειδή από το 2012 η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν είχε θέσει θέμα διατήρησης μεγάλων δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου και έκρινε ότι αν οι συμφωνίες των μετόχων προωθούνταν προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο διελάμβαναν χαρακτήρα «χρυσής μετοχής» τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και αυτό θα ήταν αντίθετο με την ομαλή λειτουργία των χρηματογορών. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να φέρει προς συζήτηση και προς ενημέρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (σ.σ. όχι προς κύρωση) τη νέα συμφωνία μετόχων.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συγκεκριμένη διάταξη, όπως αυτή διατυπώθηκε από την κ. Κεραμέως, που μίλησε για σημαντική και πρωτοφανή υποχώρηση της χώρας, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε εάν η ΝΔ έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της για τους κανόνες της ΕΕ, μετά από την υποχώρησή της και από την ψήφιση του μνημονίου του 2015. Ειδικά για τη δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να ασκεί δικαιώματα βέτο, είπε ότι περιορίζονται σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία, αλλά, επίσης, από το 2012 έχει θέσει ζήτημα η Κομισιόν, συνεπώς δεν είναι απόρροια του μνημονίου, αλλά της παρέμβασης της Κομισιόν.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην τροπολογία, με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να καθορίσουν τη διαδικασία συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην ικανοποίηση των πιστωτών στην εκκαθάριση της Ολυμπιακής Εταιρείας. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι δύο υπουργοί θα μπορούν έτσι να κάνουν μία παρέμβαση προς όφελος και των εργαζομένων και του ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικές ειδήσεις