ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας

Διευκρινίσεις για τη χορήγηση σύνταξης, λόγω θανάτου, μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου, παρέχει σχετική εγκύκλιος, που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου), μέχρι να εκδοθεί από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου (ή η προσωρινή σύνταξη του αρ. 29 του ν. 4387/2016), χορηγείται ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης, όπως αυτή ορίζεται στο αρ. 7 παρ. 6 του ν. 4387/2016.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που η σύνταξη, λόγω θανάτου, έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη, λόγω γήρατος, χορηγείται το ως άνω ποσό, όπως αυτό θα διαμορφωθεί, μετά τη μείωση του 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (ή 6% για κάθε έτος). Ανάλογα εφαρμόζεται ο ως άνω κανόνας και στις συντάξεις, λόγω θανάτου, που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες, λόγω του ποσοστού αναπηρίας, δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από τις οικείες γενικές ή καταστατικές διατάξεις.

Στην εγκύκλιο παραθέτονται και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:

α. Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λόγω γήρατος, με μειωμένη κατά 30% σύνταξη, (λόγω συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): Η σύνταξη, λόγω θανάτου, είναι 345,6- (345,6Χ30%)= 241,92 ευρώ.

β. Συνταξιούχος, λόγω αναπηρίας, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: Το ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι: 345,6 ευρώ.

γ. Συνταξιούχος, λόγω αναπηρίας, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: Το ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι: 345,6 Χ 75%=259,2 ευρώ.

δ. Συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: Το ποσό της σύνταξης, λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι: 345,6 ευρώ.

Σε ξεχωριστή εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή και σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ.

Συνεπώς, για θανάτους από 13/5/2016 έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις του ανωτέρω άρθρου σχετικά με τους όρους χορήγησης της σύνταξης, λόγω θανάτου, τα δικαιοδόχα πρόσωπα, το δικαιούμενο ποσοστό, τη λήξη του δικαιώματος, καθώς και τον περιορισμό του καταβαλλόμενου ποσού στον επιζώντα σύζυγο, μετά την τριετία.

Σημειώνεται ότι τα δικαιοδόχα πρόσωπα θα λάβουν το ποσοστό της σύνταξης, λόγω θανάτου, που προκύπτει, σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση, υπολογιζόμενο επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται ή έχει δικαιωθεί ο θανών σύζυγος, σύμφωνα με τις διατάξεις, όπως ισχύουν στον ΟΓΑ έως 31/12/2016.

Σχετικές ειδήσεις