ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άτυπη Σύνοδος» στο Βερολίνο για το χρέος της Ελλάδας, χωρίς την Ελλάδα!

«Άτυπη Σύνοδος» στο Βερολίνο για το χρέος της Ελλάδας, χωρίς την Ελλάδα!

Το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό μνημόνιο θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

Την πληροφορία επικαλείται η εφημερίδα Sueddeutsche Ζeitung και αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει προσκληθεί!

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αντιτάσσεται και θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να συμμετέχει, όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνηση απαραίτητο όρο.

Η Suddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η γερμανική Βουλή έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν νωρίτερα ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Να υποβαθμίσει τη συνάντηση επιχειρεί η κυβέρνηση

Κύκλοι πάντως από την ελληνική κυβέρνηση που δεν θα εκπροσωπείται στη σύσκεψη, επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας πως δεν είναι έκτακτη σύνοδος και θα συζητηθούν θέματα της ευρωζώνης και ως εκ τούτου το θέμα της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις