ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις - Προσοχή: Δες εδώ αν δικαιούσαι σύνταξη πριν τα 67

Συντάξεις - Προσοχή: Δες εδώ αν δικαιούσαι σύνταξη πριν τα 67

Ειδήσεις | Συντάξεις: Το δικαίωμα στην κατοχύρωση πλήρους σύνταξης πριν το 67ο έτος της ηλικίας τους και μειωμένης πριν από τα 62 μπορούν να έχουν τουλάχιστον 400.000 ασφαλισμένοι έως το 2021, ανάλογα με την ηλικία που θα συμπληρώνουν έως τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσοι έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ, τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Τύπος κλπ.) και το Δημόσιο και έχουν συμπληρωμένες ηλικίες μεταξύ 52 και 62 ετών από το 2016 μέχρι το 2021, «κλειδώνουν» τη σύνταξη, με όρια ηλικίας από 56,6 ετών έως 66,5 ετών.

Το σημαντικότερο στοιχείο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι ο χρόνος ασφάλισης που έχει συμπληρώσει ο εκάστοτε ασφαλισμένος στον φορέα του σε επίπεδο πραγματικής εργασίας μέχρι το 2012. Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα να αυξήσουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό τους χρόνο με αναγνωρίσεις από πλασματικά έτη.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών), αυτοί μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, με όρια ηλικίας από 60 έως 62 έτη, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, να έχουν συμπληρώσει 35ετία ως το 2012.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κλπ.) έχουν εναλλακτική για πλήρη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει από 21 έως 25 έτη ασφάλισης έως το 2010.

pinakes

Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος

Πώς επηρεάζονται όσοι δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια;

Προσοχή, όμως: Εφόσον οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν υφίστανται, τότε τα όρια ηλικίας για την κατοχύρωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης διαμορφώνεται είτε στα 67, με λιγότερα από 35 – 25 έτη, είτε στα 62, εφόσον συμπληρώνονται συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης οποτεδήποτε.

Τι γίνεται με τους άνεργους;

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα εκείνους που έμειναν άνεργοι μεταξύ του 55ου και του 62ου έτους και είναι ασφαλισμένοι κυρίως στο ΙΚΑ, οι επιλογές εξόδου περιορίζονται είτε στα 62 με μειωμένη, είτε στα 67 με πλήρη σύνταξη, εκτός αν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις συντάξεις

Σχετικές ειδήσεις