ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αργά ή γρήγορα Grexit: Ανέφικτα τα πλεονάσματα

Αργά ή γρήγορα Grexit: Ανέφικτα τα πλεονάσματα

Μαύρα μαντάτα φέρνει για την Ελλάδα η Capital Economics που εμμένει στην άποψή της ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει το Grexit και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αφού δεν συμφωνούν οι δανειστές στο μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα, τη διαγραφή του χρέους.

Υπάρχει δρόμος ακόμη για να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ - Οι αγορές δεν έχουν πειστεί

Οσο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σχολιάζει ότι δεν αλλάζουν ούτε το μέγεθος ούτε τη μέση ωρίμανση του χρέους. Ταυτόχρονα, αμφισβητεί την πιθανότητα να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα τα πλεονάσματα 3,5% και δεν θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή του ΔΝΤ... Με τα κουρέματα χρέους να έχουν αποκλειστεί, διατηρεί την άποψη ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη και θα χρεοκοπήσει αργά ή γρήγορα...

Ειδικότερα, όπως εξηγεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε για το ελληνικό χρέος δεν αποτελούν πραγματική ελάφρυνση, ενώ η επικεφαλής οικονομολόγος της για την Ευρώπη, Τζένιφερ ΜακΚέον προειδοποιεί ότι το χρέος θα παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμο, παρά τα μέτρα, χαρακτηρίζει πολύ αισιόδοξη την εκτίμηση του ESM για μείωση του χρέους έως το 2060.

«Tο Eurogroup έκανε κάποια πρόοδο» αναφέρει, «αλλά παραμένει κάθετα αντίθετο στη διαγραφή χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα. Και με το ΔΝΤ ακόμη απρόθυμο να μετάσχει στο πρόγραμμα, παρατείνεται ο κίνδυνος αυτό να καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή της.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζει ότι το μέγεθός του αλλά και η μέση ωρίμανσή του παραμένουν αμετάβλητα.

«Η άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε 11,3 δισ. ευρώ των ελληνικών δανείων, θα εξοικονομήσει στην κυβέρνηση 226 εκατ. ευρώ ή περίπου 0,2% του σημερινού ΑΕΠ. Ομως, η εξοικονόμηση αυτή δεν θα γίνει πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2020», αναφέρει η ανάλυση της Capital Economics.

Συνολικά, ο ισχυρισμός του ESM ότι τα μέτρα θα μειώσουν κατά 20% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2060 φαίνεται εξαιρετικά αισιόδοξος και πιθανόν βασίζεται στην εκτίμηση ότι η ανακοίνωση θα προκαλέσει αντίδραση των αγορών. Οι αγορές μέχρι στιγμής δεν έχουν πειστεί, αναφέρει ακόμη η ΜακΚέον.

«Ακόμη κι αν αυτά τα μέτρα εξυπηρετήσουν τη μείωση της αναλογίας του χρέους κατά 20%, θα παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμο σε σύγκριση με το βασικό σενάριο της αύξησης στο 250% έως το 2060, όπως ανέφερε το ΔΝΤ τον Μάιο», υπενθυμίζει η οικονομολόγος. Η ίδια αποδίδει σε αυτό, εν μέρει και το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ανέφικτα τα πλεονάσματα

Σχετικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, τον οποίο επαναβεβαίωσε το Eurogroup, η Capital Economics υπενθυμίζει τη θέση του Ταμείου ότι αυτός είναι ανέφικτος.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει δίκιο. Τέτοια πλεονάσματα είναι ασυνήθιστα και φαίνονται ιδιαίτερα ανέφικτα με δεδομένη την παρατεταμένα αδύναμο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα», αναφέρει η ανάλυση.

Αν οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στη διατήρηση αυτού του στόχου, όπως δείχνουν οι τελευταίες τους δηλώσεις, τότε το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν επιπλέον μακροπρόθεσμα μέτρα λιτότητας, τονίζει η Capital Economics.

«Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό είναι μη αποδεκτό. Μάλιστα, ακόμη πασχίζει να εφαρμόσει ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να ολοκληρώσει την καθυστερημένη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής, προϋπόθεση προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίζει να αγοράζει τα ομόλογά της».

Ολα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει δρόμος ακόμη για να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ, που χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη συμβολή της Γερμανίας στο ελληνικό πρόγραμμα», συμπεραίνει η οικονομολόγος.

Σχετικές ειδήσεις