ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαδικές απολύσεις ώρα μηδέν: Σε κρίσιμη καμπή τα εργασιακά

Ομαδικές απολύσεις ώρα μηδέν: Σε κρίσιμη καμπή τα εργασιακά

Ειδήσεις | Ομαδικές απολύσεις: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στρέφονται σήμερα, Τετάρτη (21/12/2016) όλα τα βλέμματα, καθώς αναμένεται η έκδοση της απόφασής του σχετικά με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην εταιρεία «ΑΓΕΤ Ηρακλής», η οποία αναμένεται να επιφέρει δραματικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους Θεσμούς και ειδικότερα στην εφαρμογή ή μη του μέτρου των ομαδικών απολύσεων.

ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι του 2016, ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου είχε εισηγηθεί υπέρ των ομαδικών απολύσεων, ενώ τόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος – ενόσω ήταν υπουργός Εργασίας – όσο και η Έφη Αχτσιόγλου έχουν δεσμευθεί έναντι των Θεσμών ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, αυτό «μεταφράζεται»: Ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο και χωρίς παρέμβαση του κράτους!

Μέχρι σήμερα, για τις ομαδικές απολύσεις από μία εταιρεία στην Ελλάδα απαιτούνταν και η έγκριση του εκάστοτε Υπουργού. Πλέον και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Υπουργού δεν θα απαιτείται και ουσιαστικά θα νομιμοποιούνται οι ομαδικές απολύσεις.

Έτσι, η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών αποκτά πλέον άλλο «άρωμα», αφού το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας θα έχει να διαχειριστεί ένα δεδικασμένο, το οποίο θα αφορά σε 237 απολύσεις εργαζομένων στη ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία τέτοια απόφαση θα επηρεάσει σίγουρα -έστω και άμεσα- όσους εργάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ωστόσο, η Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να δηλώνει πως «αντιστέκεται στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκει το ΔΝΤ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει δοθεί «πράσινο φως» στην απελευθέρωσή τους, ενώ σημείωσε ότι «η Ευρώπη αλλάζει και συγκλίνει προς τις θέσεις της Ελλάδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μένει αυτό να αποτυπωθεί και στους διαπραγματευτές των δανειστών».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ομαδικές απολύσεις

Σχετικές ειδήσεις