ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση - «κόλαφος» του Ευρωδικαστηρίου για την Ελλάδα: Ανοίγει ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις

Απόφαση - «κόλαφος» του Ευρωδικαστηρίου για την Ελλάδα: Ανοίγει ο δρόμος για τις ομαδικές απολύσεις

Ειδήσεις | Ομάδικές απολύσεις: «Καταπέλτης» για τα εργασιακά της Ελλάδας είναι η απόφαση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (21/12/2016) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βάσει της οποίας απελευθερώνεται η εφαρμογή του μέτρου των ομαδικών απολύσεων και στην ελληνική αγορά εργασίας.

«ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΑΦΗ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ»

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, «τα κριτήρια που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εμποδίζει ομαδικές απολύσεις είναι διατυπωμένα με τρόπο υπέρμετρα γενικό και ασαφή».

«Συνεπώς», αποφαίνεται το Ευρωδικαστήριο, «τα μέτρα αυτά δεν ικανοποιούν την αρχή της αναλογικότητας και δεν δίνουν σε εργοδότες σαφή εικόνα για ποιοι είναι οι κανόνες στην ελληνική αγορά εργασίας».

Μάλιστα, το Δικαστήριο προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως τα κριτήρια που θέτει η ελληνική νομοθεσία δημιουργούν εμπόδια και ενδέχεται να μειώσουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, καθώς ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητα επιχειρήσεων να ρυθμίσουν και να τροποποιήσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί εκτάκτως να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές οδηγίες με το επιχείρημα ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και περνά οξεία οικονομική κρίση», σημειώνει, εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι του 2016, ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου είχε εισηγηθεί υπέρ των απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ η απόφαση αφορούσε την υπόθεση απολύσεων στην εταιρεία «ΑΓΕΤ Ηρακλής».

Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr

Επί της ουσίας, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου φέρνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευσή της με τους Θεσμούς για τα εργασιακά, αφού, τόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος – ενόσω ήταν υπουργός Εργασίας – όσο και η Έφη Αχτσιόγλου έχουν δεσμευθεί έναντι των Θεσμών ότι θα συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένη, επειδή ακριβώς καταρρίπτεται το αφήγημα των περιβόητων «κόκκινων γραμμών» που είχε θέσει για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχει αποδείξει ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων ήταν έωλα και αρκετά γενικά.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις