ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις οι νέες απαιτήσεις των Θεσμών: Θέλουν κι άλλα μέτρα 150 εκατ. ευρώ

«Μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις οι νέες απαιτήσεις των Θεσμών: Θέλουν κι άλλα μέτρα 150 εκατ. ευρώ

Σε σπονδυλωτό μυθιστόρημα εξελίσσεται η εξαγγελία Τσίπρα σε σχέση με την αντίδραση των θεσμών για τις παροχές του, που αφορούσαν αρχικά το «δώρο» στους συνταξιούχους αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Κρίσιμοι σταθμοί για την αξιολόγηση τον Ιανουάριο το Euroworking Group στις 12 του μηνός και στις 26 το Eurogroup

Άλλο ένα χαμηλό βαρομετρικό απειλεί τις σχέσεις των δύο πλευρών, Αθήνας και πιστωτών, αφού οι θεσμοί εκτιμούν πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι αξιόπιστη και ενήργησε μονομερώς.

Μετά τις ενστάσεις για την έκτακτη ενίσχυση, σειρά παίρνει το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά, αφού όπως κοστολογείται οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία θα φθάσουν τα 100 – 150 εκατ. ευρώ. Ετσι, οι πιστωτές απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει ισοδύναμα που θα εξασφαλίσουν τα αντίστοιχα έσοδα.

Να σημειωθεί ότι ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ωστόσο ότι το ζήτημα των παροχών της κυβέρνησης έκλεισε με την επιστολή Τσακαλώτου, το Βερολίνο όμως, δια του Β. Σόιμπλε επιμένει στην άκαμπτη θέση του.

«Με την επιστολή του Ελληνα ΥΠΟΙΚ το πρόβλημα με τους θεσμούς φάνηκε να αποκαταστάθηκε, ενώ κατευνάστηκαν και οι ανησυχίες των δανειστών για το πρόγραμμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό» σχολιάζει η FAZ σε δημοσίευμά της για την επιστολή Τσακαλώτου και προσθέτει πως «μετά τη διαμάχη που ξέσπασε με την παροχή του δώρου Χριστουγέννων του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους, η Αθήνα μπορεί πλέον να ελπίζει σε μια ελάφρυνση χρέους».

«Δεν μπορούν οι Έλληνες να καταδικαστούν σε λιτότητα για πάντα» σημείωνε ο Ευρωπαίος επίτροπος και χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς για το Ταμείο.

Πρόκειται για την «απάντηση» στις επικρίσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα με άρθρο του στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικά αδύνατες απαιτήσεις από την Αθήνα και κατηγορεί «άλλους» ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους».

«Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών του Ελληνικού λαού και της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους», τονίζει ο Γάλλος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ», αναφέρει ο επίτροπος σε μια απροσδόκητη υπεράσπιση της Ελλάδας.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απαντώντας παράλληλα στο άρθρο του Πολ Τόμσεν, ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει πως για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων. «Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων», σημειώνει.

Ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δε θα πρέπει «να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη». Όπως αναφέρει οι στόχοι αυτοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλοί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα. «Αλλά δε θα πρέπει επίσης ούτε να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές», προσθέτει.

Στη νέα αντιπαράθεση η Αθήνα απαντά με διαβεβαιώσεις θεωρώντας τακτικισμούς τις νέες απαιτήσεις των πιστωτών.

Στόχος της είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στις 12 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Euroworking Group, στις 19 Ιανουαρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση και στις 26 Ιανουαρίου το Eurogroup.

Yπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 118 του ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου, αναστέλλεται για ένα χρόνο (σ.σ. έως 31.12.2017) η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Έβρου και Δωδεκανήσου πλην των νησιών Ρόδου και Καρπάθου και που όπως είναι γνωστό από τις διατάξεις της περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 η κατάργηση θα ίσχυε από 1.1.2017.

Αναλυτικά τα νησιά στα οποία αναστέλλεται έως 31.12.2017 η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α είναι:

Η ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος, η Χίος, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, τα Αντίψαρα, η Σάμος η Ικαρία, οι Φούρνοι, ο Άγιος Μηνάς, Θύμαινα
το νησί του νομού Έβρου: Σαμοθράκη και
ε) τα νησιά του νομού Δωδεκανήσου: Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο καθώς και τα μικρότερα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα και Τέλενδος.

Σχετικές ειδήσεις