ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμοι για νέο συμβιβασμό στο Eurogroup «παίζουν» πάλι με «πολιτική συμφωνία»

Έτοιμοι για νέο συμβιβασμό στο Eurogroup «παίζουν» πάλι με «πολιτική συμφωνία»

Με... «μεγάλο καλάθι» πηγαίνει η ελληνική κυβέρνηση στο κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουάριου 2017, στοχεύοντας σε πολιτική συμφωνία, για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, όπως εξάλλου κάνει πάντα όταν η διαφωνία με τους θεσμούς δεν γεφυρώνεται.

Οι επαφές Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες - Ναι στο ΔΝΤ αλλά ....με όρους - Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Αυτή τη φορά χρειάζεται ένα «προσύμφωνο» μια αποδοχή έστω κάποιων γενικών προτάσεων που θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν χαοτικές διαφορές και θα μπορεί να λάβει έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. Η σημασία του Eurogroup είναι μεγάλη αφού αν γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση, θα υπάρξει φως στο τούνελ και ελπίδα να κλείσει η ελληνική αξιολόγηση πριν ξεκινήσει η άνοιξη των Ευρωπαϊκών εκλογών. Στην αντίθετη περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός προγράμματος με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί έναν διευρυμένου μεγέθους κόφτη, αρκεί να μην νομοθετήσει τώρα τα μέτρα και να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Και παράλληλα επιμένει στην πρόταση για διατήρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% αλλά με τη διαφορά ότι το 1% από το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στην οικονομία με τη μορφή μειώσεων στη φορολογία ή έκτακτων βοηθημάτων.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα, με τα οποία θα συμφωνήσει το ΔΝΤ μετά το 2018 και θα περιλαμβάνονται στον «κόφτη», τα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει όμως να ψηφίσει τώρα στη Βουλή. Επίσης θα πρέπει με βάση την όποια πολιτική συμφωνία επιτευχθεί να δοθούν οδηγίες για χαλάρωση των απαιτήσεων από τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να μειωθούν τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι ενότητες που θα πρέπει να προκύψουν συμφωνίες είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι μεταρρυθμίσεις και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τα παραπάνω θέματα προέκυψαν από την ανάγκη να συμφωνήσει το ΔΝΤ με το πρόγραμμα, αφού η Γερμανάι ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ, φένροντας με την πλάτη στον τοίχο η ελληνική πλευρά.

Η μόνη διέξοδος για να κρατήσει το πρόγραμμα και να αποφύγει ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας που εγκυμονεί τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει η χώρα (ομόλογο 2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ), είναι να λάβει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να αποδεχτεί το πρόγραμμα , μέσα από ένα διευρυμένο κόφτη ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία αν οι εκτιμήσεις της δεν επιβεβαιωθούν.

Κρίσιμες επαφές

Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις και οι επαφές που θα έχει ο κ. Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, είναι καθοριστικής σημασίας και θα δείξουν αν αυτή η προσπάθεια σύγκλισης και εξεύρεσης κοινών τόπων πριν από τις μεγάλες αποφάσεις, θα έχει επιτυχία.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί αναλυτικά στο Eurogroup της Πέμπτης 26/1 όπου η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή την συνεδρίαση.

Ο κ. Τσακαλώτος θα αναλύσει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων, δημοσιονομικοί στόχοι, μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτραγια το χρέος, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, με στόχο μία συμφωνία - πακέτο.

Αν υπάρξει τελικά μια συμφωνία έστω επί της αρχής σε ένα κείμενο θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που υπό τις νέες οδηγίες – στο καλό σενάριο- θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης η οποία λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ έχει παγώσει.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε την προσήλωση της Κομισιόν σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις, προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία και να διευκολύνει «περαιτέρω πρόοδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup».

«Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις