ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός πραγματικότητας ο Φλαμπουράρης: Έρχεται μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας

Εκτός πραγματικότητας ο Φλαμπουράρης: Έρχεται μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς και τη νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2018, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας την Κυριακή (29/1)στην τηλεόραση του «Σκάι».

«Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «μαζί με τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το 2018 θα έχουμε βγει από την κρίση».

«Ο κόσμος να είναι ήσυχος. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κόψιμο μισθών και συντάξεων. Από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε πως «η επιμονή του ΔΝΤ, και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδηγούν σε ναυάγιο την Ευρώπη», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει συναινετική λύση για να μη διαλυθεί η Ευρώπη». «Είναι υποχρεωμένοι και θα το κάνουν», είπε, και πρόσθεσε πως, «τόσο το ΔΝΤ όσο και ο κ. Σόιμπλε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με διαλυμένη Ευρώπη θα χάσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι «η λύση αυτή θα βασίζεται στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης», την οποία χαρακτήρισε «συνταγματικά σωστή», και η οποία προβλέπει ότι «δεν είναι δυνατόν να νομοθετήσουμε νέα μέτρα για μετά το 2018, πλέον αυτών που έχουμε νομοθετήσει και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε».

«Στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από το μνημόνιο, για να αρχίσει επιτέλους η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στο ασφαλιστικό, τις αμοιβές των εργαζομένων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας και της Παιδείας.

Σε ότι αφορά στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο Αλέκος Φλαμπουράρης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί καθώς, όπως είπε, «και με βάση τα φετινά αποτελέσματα όπου από 0,5% πλεόνασμα που είχε συμφωνηθεί, ξεπεράστηκε το 2% και δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να έχουμε μείωση του πλεονάσματος. Δεχθήκαμε τον κόφτη γιατί είμαστε σίγουροι ότι η δική μας πολιτική, ακόμη και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε, έχει πετύχει θαύματα όπως είναι, μια μικρή αύξηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και της ανάπτυξης, μια πολύ μικρή μείωση της ανεργίας κατά 3% έως 4%».

Ερωτηθείς για την δεύτερη επιστολή που αναμένεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε, ότι σε αυτήν «θα περιγράφονται τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που μειωθούν τα έσοδα» και επανέλαβε πως «τα δυο προηγούμενα χρόνια, που ήταν και τα πιο δύσκολα, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

«Πιστεύουμε ότι και τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τα πλεονάσματα θα είναι μεγαλύτερα από αυτά που υπολογίζουμε», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Συνεχίζοντας ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση μπόρεσε να κάνει κοινωνική πολιτική κυρίως «υπέρ αυτών που ήταν απόκληροι της κοινωνίας» και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ένταξη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε μέτρα, όπως η κάρτα αλληλεγγύης, η κάρτα σίτισης και η επιδότηση ενοικίου.

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τέλος τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ενώ διαρκεί η διαπραγμάτευση κάνει λόγο για Grexit και τον κάλεσε «να σταματήσει να κρύβεται» και να τοποθετηθεί «εάν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και με ποιους όρους».

Σχετικές ειδήσεις