ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καρφώνει» Σόιμπλε ο Σουλτς: Eπικίνδυνη φλυαρία το Grexit

«Καρφώνει» Σόιμπλε ο Σουλτς: Eπικίνδυνη φλυαρία το Grexit

«Μπαλάκι» στη γερμανική κάλπη η Ελλάδα λίγο πριν από το Eurogroup, ενώ βυθίζεται στην ένδεια αντιμέτωπη με νέες σκληρότερες αμφίβολες πολιτικές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη γερμανική τηλεόραση ARD, αναφερόμενος στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, διαφοροποιήθηκε επί σκοπώ από τον... εαυτό του ρίχνοντας τους τόνους στα περί Grexit λέγοντας μάλιστα πως η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Εμφανώς, ο στόχος δεν ήταν η Αθήνα αλλά το εσωκομματικό ακροατήριο ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Εξ αφορμής, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς μέσα από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σχολίασε ότι «όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία τη μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είναι επικίνδυνη».

Στο ίδιο δεικτικό ύφος πρόσθεσε ότι «σε αυτούς τους καιρούς της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Μια λειτουργούσα Ευρώπη στην οποία οι μικροί και οι μεγάλοι συζητούν ως ίσος προς ίσον είναι επίσης η καλύτερη προστασία για τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία»).

Σόιμπλε: Δεν απείλησα ποτέ με Grexit!

Υπενθυμίζεται πως ένας… άλλος Σόιμπλε εμφανίστηκε χθες, Κυριακή (19/02) στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και αρνήθηκε πως έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει.

«Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)» υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin.

Σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε και πάλι αρνητικός, λέγοντας: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελάφρυνση χρέους σε εθνικό επίπεδο».

«Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Αυτός είναι ο σκοπός του προγράμματος».

Ο Σόιμπλε είπε επιπλέον ότι στέλνει στην Ελλάδα το ίδιο μήνυμα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα», είπε επίσης.

Ωστόσο συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Θεωρώ πως ναι» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε εξάλλου πως το ΔΝΤ είχε πει το 2015 πως θα συμμετείχε εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει του στόχους των μεταρρυθμίσεων.
«Εικάζω ότι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικές ειδήσεις