ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση για την οικονομία: Μηδενική η ανάπτυξη το 2016

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση για την οικονομία: Μηδενική η ανάπτυξη το 2016

Το ένα μετά το άλλο, δέχεται τα ραπίσματα η κυβέρνηση καθώς ΕΛΣΤΑΤ, EUROSTAT και ΕΦΚΑ διαψεύδουν με στοιχεία το αφήγημα περί ανάπτυξης.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ – ΦΤΩΧΕΙΑ, ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σύμφωνα με τους αριθμούς, φαίνεται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το έτος 2016 παρουσίασε μηδενική ετήσια μεταβολή 0,0%.

Με βάση τα στοιχεία, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ και διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2015.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκαν κατά 2,1% σε 40,4 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι στα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 20,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, καταγράφεται πτώση 2% στις εξαγωγές για το σύνολο του 2016, καθώς και μείωση των επενδύσεων κατά 0,8% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (8/3) δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ τα οποία δείχνουν ότι περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με μισθό κάτω από 393,79 ευρώ, αριθμοί δηλαδή που δεν συνάδουν με καμία ανάπτυξη!

Σύμφωνα με την ανάλυση των περιοδικών δηλώσεων του Μαΐου του 2016, οι μισθοί έχουν πάρει την κατιούσα, τόσο για την πλήρη όσο και για την μερική ασφάλιση.

Επιπροσθέτως, στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 6 Μαρτίου δείχνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου στις 14/02/17.

Μια μέρα μετά, η Eurostat επιβεβαίωσε την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας με γράφημα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έκανε αρνητικό … ρεκόρ σε επίπεδο Ευρωζώνης.

H Eurostat ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε αρνητική επίδοση: Κατά 1,2% μειώθηκε το ΑΕΠ της το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Και όλα αυτά ενώ στις 6 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα» και ότι «θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωζώνης»

Σχετικές ειδήσεις