ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ελλάδα όπως… Ζάμπια!

ΔΝΤ: Ελλάδα όπως… Ζάμπια!

Χώρα του τρίτου κόσμου θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς η φόρμουλα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε αφρικανικά κράτη.

Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗς ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος του χθεσινού (15/6) Eurogroup, τέτοιο πρόγραμμα έχει καιρό να τεθεί σε ισχύ και μάλιστα – κάτι που αναφέρεται ξεκάθαρα στο ανακοινωθέν – το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήλθε σε αχρησία, γιατί δεν ήταν πλέον απαραίτητο.

Το πρόγραμμα που προβλέπει «Κατ’ Αρχήν Έγκριση» (ΚΑΕ) ουσιαστικά σημαίνει ότι το ΔΝΤ συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα με προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους της χώρας και παρέχει πρόσθετο χρόνο μέχρι να επιτευχθεί αυτό.

Φυσικά η συμφωνία δεν περιλαμβάνει άμεση χρηματοδότηση παρά μόνον εφόσον μειωθεί το χρέος.

Οι χώρες στις οποίες είχε εφαρμοστεί ανάλογο μοντέλο είναι η Ζάμπια, το Σουδάν, το Ζαΐρ, το Κονγκό, η Σομαλία, η Νιγηρία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Κένυα, η Μαδαγασκάρη, η Τζαμάικα, η Χιλή, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.

Επί λέξει αναφέρει: « Η Καταρχήν Έγκριση χρησιμοποιήθηκε 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 για τη χρηματοδότηση ή για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ».

«Για χώρες με θέματα βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ διατηρεί την έμφαση που δίνει στην ελάφρυνση του χρέους, είτε παρέχεται έγκριση της οικονομικής ρύθμισης χωρίς προϋποθέσεις, είτε παρέχεται μια κατ’ αρχήν έγκριση. Και στις δύο περιπτώσεις, η αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ γίνεται με την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, με άλλα λόγια, αν είναι βιώσιμο το χρέος» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις