ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» από Ρέγκλινγκ στον Τσίπρα: Μη βιάζεσαι να βγεις στις αγορές

«Φρένο» από Ρέγκλινγκ στον Τσίπρα: Μη βιάζεσαι να βγεις στις αγορές

«Πάγο» στις βλέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έβαλε οριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ζητώντας από την Αθήνα να προχωρήσει με αργό βηματισμό, εξαιτίας της παρατεταμένης απουσίας της από το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

«ΚΑΡΦΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ «ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΤΟΥ 2015 - ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (29/06/2017) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μετά και την τοποθέτησή του από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως «ύστερα από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψετε με αργά βήματα».

Όπως επεσήμανε ο Κλ. Ρέγκλινγκ «ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε, εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό».

Ο πρόεδρος του ESM τόνισε, παράλληλα, πως το χρονικό σημείο κατά το οποίο εκτιμούν οι δανειστές πως η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να δανειστεί τοποθετείται στα τέλη του 2017 ή περίπου στις αρχές του 2018: «Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ. Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Κατά την δική μου οπτική το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ρέγκλινγκ προανήγγειλε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκταμιευθεί η δόση των 7,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Εξάλλου, το EuroWorking Group (EWG) ασχολήθηκε την Πέμπτη (29/06/2017) με το ζήτημα αυτό και όπως όλα δείχνουν στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου θα αποφασιστεί και τυπικά η εκταμίευση του παραπάνω ποσού στη χώρα μας.

Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ESM δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο... αγαπημένο του θέμα, που δεν είναι άλλο από την κριτική του για τα καμώματα της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων» τη χρονιά εκείνη. «Κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο πλέον», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις