ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαχαίρι» στα επιδόματα χιλιάδων δικαιούχων

«Μαχαίρι» στα επιδόματα χιλιάδων δικαιούχων

Στο βωμό της χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα θυσιαστούν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα, λόγω της επιμονής των «θεσμών», θα πρέπει να επιλέξει ποια επιδόματα θα «ψαλιδίσει» από τον κατάλογο των 35 κοινωνικών βοηθημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τους δανειστές, οι προϋποθέσεις χορήγησης των συγκεκριμένων βοηθημάτων «χρήζουν αναθεώρησης». Μάλιστα, η αναμόρφωση ολόκληρου του πλαισίου χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» η «μάχη» με τους δανειστές στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης θα είναι δύσκολη, καθώς ζητούνται παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιδομάτων που έχουν απομείνει σε ισχύ: από τα οικογενειακά και αναπηρικά μέχρι τα ποσά που διατίθενται για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Οι δανειστές έχουν ήδη προτείνει να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια ή να καταργηθούν αρκετά από τα υφιστάμενα επιδόματα για να εξοικονομηθούν πόροι, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πανελλαδικό επίπεδο και σε περισσότερους δικαιούχους.

Τα έξι υποψήφια επιδόματα για «κούρεμα»

Σύμφωνα με την «Ελευθερία του Τύπου», στον κατάλογο με τα 35 «αιτήματα» της Παγκόσμιας Τράπεζας κυριαρχούν τα ακόλουθα επιδόματα, που πέραν όλων των άλλων έχουν και μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό:

- Τα επιδόματα τέκνων.

- Το φοιτητικό επίδομα.

- Όλα τα επιδόματα που δίδονται για τη χρηματοδότηση των καλοκαιρινών διακοπών.

- Το επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους.

- Το ποσό για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

- Τα αναπηρικά επιδόματα

Σχετικές ειδήσεις