ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί και στο… βάθος νέα μέτρα

ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί και στο… βάθος νέα μέτρα

Με πλασματικές αντικειμενικές αξίες θα γίνει μία ακόμη χρονιά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο 10ημερο, με 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να σηκώσουν ένα φορτίο υποχρεώσεων 650 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν τη φορολογική κόπωση αλλά και την πρακτική αδυναμία χιλιάδων φορολογουμένων να σηκώσουν για μία ακόμη χρονιά τεράστια βάρη, κυρίως στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα».

Η εκκαθάριση αναμένεται να οδηγήσει σε βεβαίωση συμπληρωματικού φόρου της τάξεως των 650 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, ενώ και στα χαμηλότερα κλιμάκια περιουσίας το φορτίο του ΕΝΦΙΑ παραμένει ασήκωτο για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται δριμύτεροι. Από τις 30 του Αυγούστου έως και τις αρχές Απριλίου 2018 έχουν ήδη προγραμματιστεί 3.671 πλειστηριασμοί ακινήτων, με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες.

Σε αυτό το περιβάλλον, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ αποτελεί μεγάλο στοίχημα και η ανησυχία είναι πρόδηλη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήδη, τον Ιούλιο τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους 1,1 δις. ευρώ και με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο είναι τουλάχιστον αμφίβολο κατά πόσο θα εξοφλείται ΕΝΦΙΑ 650 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο. Τυχόν αστοχίες στα έσοδα κρύβουν παγίδες νέων μέτρων από το 2018, με τον κόφτη ενεργό.

Σχετικές ειδήσεις