ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2018: Λογιστικά τρικ με το πλεόνασμα και «τρύπα» 1,86 δισ. στα έσοδα

Προϋπολογισμός 2018: Λογιστικά τρικ με το πλεόνασμα και «τρύπα» 1,86 δισ. στα έσοδα

Προϋπολογισμός 2018 | Ειδήσεις: Με τους αριθμούς φαίνεται πως παίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με φόντο την κατάθεση χθες, Δευτέρα (02/10/2017), στη Βουλή του προσχεδίου για τον Προϋπολογισμό του 2018.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ «ΜΠΟΝΑΜΑΣ» ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2017 - «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΒΡΑ» ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Σε μια προσπάθεια να καλύψει τα νώτα της και να δικαιολογήσει, για ακόμη μία φορά, την αποτυχημένη «συνταγή» των Μνημονίων, ενσωματώνει στον Προϋπολογισμό τις θετικές επιδόσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να αποκρύψει το κραχ που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα του 2017 και να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ικανό να πιάσει τον στόχο που έχουν θέσει οι δανειστές στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου, οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία των ΟΚΑ είναι υπεραισιόδοξες, καθώς τα έσοδα φαίνονται ανεβασμένα κατά 1,319 δισ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει - με αρκετό «μαγείρεμα» επί των αριθμών - στο 2,21% επί του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2017, όταν ο στόχος για φέτος είναι το 1,75% επί του ΑΕΠ.

Κάπως έτσι, και με δεδομένη την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κοινωνικό μέρισμα (σ.σ. τον λεγόμενο «μποναμά Τσίπρα» ή 13η σύνταξη) στις αρχές Δεκέμβρη, όπως ακριβώς είχε κάνει και πέρυσι.

«Μαύρη τρύπα» στα καθαρά δημόσια έσοδα

Ωστόσο, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατέδειξε μια υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 1,860 δισ. ευρώ, με την «τρύπα» να καλύπτεται εν μέρει από την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών.

Βάσει του προσχεδίου, πάντα, οι δαπάνες θα κυμανθούν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το στόχο.

«Γονάτισαν» οι Έλληνες από τους φόρους

Το χειρότερο, πάντως, στοιχείο, που παρουσιάζει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι πως πλέον η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ αυξήθηκαν οι άμεσοι φόροι με σκοπό την αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ φέτος, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τα έσοδα στον κρατικό κορβανά να παρουσιάζουν υστέρηση κατά 945 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Το Υπουργείο Οικονομικών στήριξε καθαρά την ευημερία των αριθμών στους έμμεσους φόρους, με τις εισπράξεις να εμφανίζονται αυξημένες κατά 381 εκατ. ευρώ.

Η «επιτυχία» της συγκεκριμένης πολιτικής οφείλεται εν μέρει στα 296 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το ελληνικό κράτος απο την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ θα μπορούσε να εξηγηθεί και από την εκτεταμένη χρήση του «πλαστικού» χρήματος.

Σχετικές ειδήσεις