ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με το στεγαστικό επίδομα: Τι πρέπει να προσέξετε

Ανατροπή με το στεγαστικό επίδομα: Τι πρέπει να προσέξετε

Στεγαστικό επίδομα συνολικού ύψους 1.000 ευρώ ετησίως προς δικαιούχους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 απέδωσε το υπουργείο Παιδείας και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του είναι η πρώτη φορά που οι διαδικασίες για την απονομή του έγιναν με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ήταν η πρώτη φορά που οι δικαιούχοι κλήθηκαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ενώ παράλληλα, ηλεκτρονικά ελέγχθηκε και η πλειονότητα των κριτηρίων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, έχει ήδη δρομολογηθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ, με δεδομένο τον αριθμών των αιτημάτων από φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα – πάντα – με το υπουργείο, μόνο το 28% των προς αξιολόγηση αιτήσεων απαιτούν την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, ενώ το 53% των υποβληθεισών αιτήσεων έχουν ήδη κριθεί από τις δομές των Ιδρυμάτων.

Εξάλλου, για το 89% των αιτήσεων που κρίνονται από τα ιδρύματα το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν – Τα κριτήρια

Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του υπουργείο Παιδείας, υποβλήθηκαν συνολικά 46.207 αιτήσεις, από τις οποίες αξιολογήσιμες είναι 44.492, ενώ 1.715 αιτήσεις έχουν ήδη απορριφθεί από το σύστημα ως μη αξιολογήσιμες.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε πλήρως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για τις υπόλοιπες αιτήσεις απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον έντυπων δικαιολογητικών στα Ιδρύματα.

Βαρύνοντα ρόλο στην έγκριση του αιτήματος για την απόδοση στεγαστικού δανείου σε φοιτητές διαδραματίζει η επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου, που απαιτείται για τη χορήγηση του επιδόματος. Δηλαδή, αν ο φοιτητής που υποβάλει αίτηση έχει επιτύχει τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ισχύουν τα εξής στοιχεία:

Υποβεβλημένες αιτήσεις: 46.207
Αξιολογήσιμες αιτήσεις 44.492
Μη αξιολογήσιμες 1.715
Υπό αξιολόγηση αιτήσεις από τα Ιδρύματα20.898
Μέχρι τώρα εγκεκριμένες20.853 (47%)
Μέχρι τώρα απορριφθείσες2.741 (6%)

Ο έλεγχος των κριτηρίων χορήγησης του Στεγαστικού Επιδόματος, που καταβάλλεται από το 2004 στους φοιτητές, έγινε φέτος με την αυτόματη διασύνδεση-διαλειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήματος υποβολής αιτήσεων με τη βάση δεδομένων του TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δημιούργησαν web services για το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες δικαιούχους, αντί να υποβάλουν έντυπες βεβαιώσεις στοιχείων που ο κρατικός μηχανισμός ήδη γνωρίζει, να υποβάλουν αίτηση από το σπίτι τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την πλευρά του ΥΠΠΕΘ, οι τεχνικοί του εποπτευόμενου φορέα του ΕΔΕΤ δημιούργησαν το ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων που επικοινωνεί με την ΑΑΔΕ και την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα και αντιμετώπισαν όλες τις ειδικές περιπτώσεις, εξαιρέσεις και προβλήματα που ανέκυψαν λόγω της πρώτης εφαρμογής.

Οφέλη ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων

• Ενημέρωση του δικαιούχου άμεσα για τα αποτελέσματα των αυτόματων ελέγχων ή για τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που οφείλει να προσκομίσει.
• Ενημέρωση του δικαιούχου για την πορεία αξιολόγησης της αίτησής του, ηλεκτρονικά.
• Εκμηδενισμός σφαλμάτων και περιορισμός του χρόνου εξαγωγής των αποτελεσμάτων.
• Ελαχιστοποίηση του κόπου των δικαιούχων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται κανένα έντυπο δικαιολογητικό.
• Μείωση του φόρτου εργασίας και η εξοικονόμηση χρόνου εργασίας για τις διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ και των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
• Εξάλειψη φαινομένων πιθανής εξαπάτησης.
• Ταχύτερη καταβολή του επιδόματος.
• Άμεση συλλογή στατιστικών δεδομένων για πρώτη φορά

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για το στεγαστικό επίδομα

Σχετικές ειδήσεις