ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Το PSI δεν συμφέρει ορισμένους ιδιώτες

WSJ: Το PSI δεν συμφέρει ορισμένους ιδιώτες

Ορισμένοι πιστωτές δεν έχουν ούτε λόγο ούτε συμφέρον να μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Μάλιστα, επισημαίνει η εφημερίδα, τυχόν μη συμμετοχή των συγκεκριμένων ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει όλο το πρόγραμμα σε αποτυχία, αφού ο στόχος της μείωσης του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί.

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και μείωσή του στα 103 δισ. ευρώ έναντι 206 δισ. που είναι σήμερα.

Ωστόσο, ορισμένοι ιδιώτες δεν έχουν συμφέρον να μετάσχουν στη διαδικασία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ιδιώτες με ομόλογα που λήγουν το 2012, συνολικής αξίας περίπου 36 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ομολογιούχων αναμένουν πλήρη αποζημίωση εντός της χρονιάς, ενώ δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν να λάβουν ομόλογα που λήγουν σε 20-30 χρόνια.

Μια άλλη κατηγορία που θα μπορούσε να απέχει από το «κούρεμα» είναι τα hedge fund και άλλα κρατικά ταμεία, που έχουν ομόλογα 80 δισ. δολαρίων, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα όσων κατέχουν ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS), που τους συμφέρει να θεωρηθεί ότι το «κούρεμα» δεν έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Επίσης, εκτός διαδικασίας αναμένεται ότι θα επιλέξουν να τεθούν και τα κερδοσκοπικά ταμεία που ειδικεύονται στις αγορές χρέους χωρών που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία (vulture funds).

Τυχόν αποχή των συγκεκριμένων κατηγοριών ιδιωτών από το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αποτυχία το «κούρεμα», εκτός εάν η τρόικα θελήσουν να καλύψουν τη διαφορά που θα προκύψει με νέα δάνεια.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κούρεμα κατά 50% δεν είναι αρκετό για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.