ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρόσωπα - κλειδιά για τα ακίνητα της Εκκλησίας, τα Duty Free και η μετακόμιση της doValue

Τα πρόσωπα - κλειδιά για τα ακίνητα της Εκκλησίας, τα Duty Free και η μετακόμιση της doValue

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι κλειδοκράτορες

Μεσίτες ακινήτων, ΑΕΕΑΠ, μεμονωμένοι επενδυτές στο χώρο του real estate και ιδιώτες επενδυτές, παρακολουθούν στενά το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων που έχει δρομολογήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Και αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς τα ακίνητα που βγάζει είτε προς πώληση, είτε προς μακροχρόνια μίσθωση το τελευταίο διάστημα η Εκκλησία της Ελλάδος είναι σε περιοχές «φιλέτα», όπως η Βουλιαγμένη, η Κηφισιά, αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπως αντιλαμβάνεστε έχουν μεγάλη αξία. Η αρμοδιότητα και η ευθύνη της αξιοποίησης των σχετικών ακινήτων ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μαθαίνουμε πως η υπηρεσία, της οποίας ηγείται ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, έχει προσφάτως αναβαθμιστεί, τόσο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων, όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, επιδιώκοντας να αυξήσει τις προσόδους της Εκκλησίας. Προς το σκοπό αυτό η ΕΚΥΟ δεν διστάζει να κάνει και outsourcing, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες έμπειρων οικονομικών και νομικών συμβούλων.

Η ΕΚΥΟ, ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστή σε σχέση με την Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας, το νομικό πρόσωπο που συστάθηκε προ οκταετίας με αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας είναι ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και CEO -από το 2018 - o Πέτρος Σουρέτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTRAKAT. Ανατρέχοντας κανείς στις οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας διαπιστώνει πως η τελευταία τριετία δεν ήταν πολύ παραγωγική, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με κριτήρια αγοράς, καθώς η συγκεκριμένη οντότητα έχει ειδικό ρόλο και στοχεύσεις. Να σας διαβεβαιώσουμε πάντως πως ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, οι «κλειδοκράτορες» της εκκλησιαστικής περιουσίας, λειτουργούν με ιδιαίτερη άμιλλα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, καθώς συνδέονται με μια στενή φιλία περίπου 25 ετών.

Το «ρετούς» των Duty Free

Ένα από τα «διαμάντια του στέμματος» της Dufry Group, της ελβετικής μητρικής της Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ (ΚΑΕ), το Duty Free στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μυκόνου, μετεγκαταστάθηκε σε ένα νέο χώρο συνολικής επιφάνειας 447,08 τ.μ.. Η μετεγκατάσταση, που έγινε με υπογραφή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, εντάσσεται στα έργα ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης που έτρεξε εν μέσω κορωνοϊού η Dufry Group στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια επένδυση 16,4 εκατ. ευρώ που «ρετούσαρε» σημαντικά τα Duty Free στους αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Μυκόνου, αλλά και τα καταστήματα αφορολογήτων, αδασμολογήτων και φορολογημένων ειδών εντός των αεροδρομίων Σάμου, Μυτιλήνης και Κεφαλονιάς. Με απλά λόγια η ΚΑΕ είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους ξένους επισκέπτες της Ελλάδος κατά την εφετινή τουριστική σεζόν. Και από αυτήν την ετοιμότητα κερδίζει και το Ελληνικό Δημόσιο και οι εκμισθωτές των χώρων όπου λειτουργούν τα καταστήματα του Ομίλου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τελωνεία και Fraport Greece έχουν στα χέρια τους εγγυητικές επιστολές της ΚΑΕ ύψους 16 εκατ. ευρώ περίπου, για εξασφάλιση ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Νοικοκυρεμένα πράγματα…

Press release από το ΣτΕ

Δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες θα σταματήσουν πλέον να έχουν την αποκλειστικότητα στη μεταφορά πληροφοριών για υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, προβλέπει πως σε υποθέσεις αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Σώμα, μέσω του Προέδρου του, θα έχει τη δυνατότητα, «εκτιμώντας τις περιστάσεις», να δίδει στη δημοσιότητα, μετά το πέρας της διάσκεψης, σύντομη ανακοίνωση για το περιεχόμενο της απόφασης που ελήφθη, αλλά και για την κατά προσέγγιση εκτιμώμενη ημερομηνία δημοσίευσής της. Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπαγορεύτηκε από την ανάγκη η Ολομέλεια του ΣτΕ να παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση στο κοινό, σχετικά με τις αποφάσεις της για ζητήματα που κατά τεκμήριο έχουν γενικότερο ενδιαφέρον. Εάν ο νόμος ψηφισθεί εγκαίρως, δεν αποκλείεται το πρώτο press release που θα εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ με αυτό το σκοπό, να αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Θαλασσινή αύρα για τη doValue

Από το Βορρά (Μαρούσι) στο Νότο (Μοσχάτο) μετακομίζει η doValue με τον servicer να αποκτά θαλασσινή… αύρα. Όπως πληροφορείται η στήλη, η μετακόμιση, που έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας, «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς και είναι ζήτημα εβδομάδων, μέχρι ολόκληρη η διοικητική ομάδα να βρεθεί στην καινούργια της στέγη. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πλέον όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο ίδιο κτήριο, εξασφαλίζοντας και οικονομίες κλίμακος, αλλά και καλύτερη συνεργασία. Βέβαια, κάποιοι στεναχωριόνται γιατί θα χάσουν την εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όπως και να το κάνουμε η θαλασσινή αύρα έχει άλλη χάρη!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.