ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φλαμπουράρης: Κίνδυνος ζημίας για το Δημόσιο από αποφάσεις ΤΧΣ για Πειραιώς και Εθνική Ασφαλιστική

Φλαμπουράρης: Κίνδυνος ζημίας για το Δημόσιο από αποφάσεις ΤΧΣ για Πειραιώς και Εθνική Ασφαλιστική
INTIME

Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα άρθρα του δεύτερου μέρους του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ  «Διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αυξήσεις κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης και την έκτακτη παράταση της διάρκειας ορισμένων διαδικασιών ειδικής διαχείρισης του ν. 4307/2014» ανέλυσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του Χρηματοπιστωτικού Τομέα της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι διατάξεις όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την προστασία της περιουσίας του και κατ’ επέκταση του Δημόσιου Συμφέροντος, αλλά αντίθετα ενδεχομένως να αποβούν και επιζήμιες. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση προτείνει την αποχώρηση του ΤΧΣ και την παράδοση των τραπεζών στους ιδιώτες και μάλιστα με όρους ασαφείς.

Αναφορικά με την υπαγωγή των μελών του ΤΧΣ στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την κακουργηματική απιστία ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε πως είναι σαφές ότι η ασυλία προτείνεται γιατί είμαστε σε μία χρονική περίοδο που τα μέλη του θα κληθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε αποφάσεις για πράξεις που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η παραμονή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και μια τουλάχιστον τράπεζα να είναι υπό Δημόσιο – Κοινωνικό έλεγχο», είπε και προσέθεσε πως «δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Ταμείου κι ακόμη περισσότερο δεν λειτουργούν ως «κανονικές» ιδιωτικές επενδύσεις».

Κατά τον κ. Φλαμπουράρη ο μοναδικός στόχος που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το ΤΧΣ είναι η αποεπένδυση, δηλαδή να φύγει το ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, «με το μηδενισμό της περιουσίας του σε ενάμιση χρόνο».

«Αυτή η επιλογή θα οδηγήσει σχεδόν νομοτελειακά σε επιζήμια αποτελέσματα το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο», σημείωσε σχετικά.