ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τάσος Πανούσης: Ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι άλμα προς την υγιή οικονομική δραστηριότητα

Τάσος Πανούσης: Ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι άλμα προς την υγιή οικονομική δραστηριότητα

Άρθρο του προέδρου της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) και Διευθύνοντα Συμβούλου της doValue Greece

«Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί ένα σημείο καμπής στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της οικονομίας. Η εφαρμογή του δίνει σε πιστωτές και δανειολήπτες την ευκαιρία να λύσουν ριζικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και με τον τρόπο αυτό συνιστά αφετηρία επανόδου στην οικονομική κανονικότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Οι ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού νόμου αξιοποιούν την τεχνολογία όχι μόνο για την απλοποίηση διαδικασιών αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, ως το καίριο εργαλείο για την κατηγοριοποίηση των οφειλετών, την επεξεργασία εξατομικευμένων λύσεων με γρήγορο και αντικειμενικό τρόπο και τη διασφάλιση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια. Η διασύνδεση μεταξύ φορολογικών αρχών, τραπεζών, Διαχειριστών Δανείων, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ αποτελεί πρότυπο συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω της ψηφιοποίησης.

Ο νέος νόμος χαρακτηρίζεται από μείζονες θετικές καινοτομίες. Για πρώτη φορά δίνεται σε οφειλέτες με πραγματική αδυναμία η δυνατότητα απομείωσης («κουρέματος») της οφειλής τους τόσο προς ιδιώτες πιστωτές όσο και προς το δημόσιο, μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια και ηλεκτρονική επεξεργασία, με γρήγορη και ξεκάθαρη διαδικασία. Επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα πτώχευσης φυσικών προσώπων, και όχι μόνο νομικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που δεν έχουν περιουσία, ακίνητη ή άλλη, θα μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από τα χρέη που ξεπερνούν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Αντίθετα, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που κακόβουλα απέκρυπταν για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι ρυθμίσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Για πρώτη φορά δίνεται επιδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά που μπορεί να φτάσει και τα 210 ευρώ το μήνα για τη στέγασή τους στο ακίνητο που αδυνατούν να εξοφλήσουν. Ο φορέας απόκτησης αυτών των ακινήτων αναμένεται να καταστεί λειτουργικός σε μεταγενέστερο χρόνο, με πιθανότερο διάστημα το 1ο τρίμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως τα μέλη των ευάλωτων νοικοκυριών θα παραμένουν στο ακίνητο και στο μέλλον, εφόσον οι οικονομικές τους δυνατότητες έχουν βελτιωθεί, θα μπορούν να ανακτήσουν και την κυριότητά του.

Συνολικά, η νομοθετική παρέμβαση είναι ορθή και το μείζον τώρα αφορά στη λειτουργικότητα στην εφαρμογή της, που πράγματι περιλαμβάνει πολλές και απαιτητικές εργασίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί παραπάνω από βήμα - ένα άλμα προς την υγιή οικονομική δραστηριότητα, με καθαρούς και ισότιμους όρους για όλους τους παράγοντές της. Οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων εργαζόμαστε εντατικά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή του σε όφελος όλων των εμπλεκομένων, ώστε οι δανειολήπτες να βρουν λύση στο πρόβλημά τους και η οικονομία να απαλλαγεί οριστικά από την κληρονομιά της κρίσης».