ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «αρκούδες» κάνουν βόλτες στις αγορές – Οι εφιαλτικές προβλέψεις και οι φόβοι των «γκουρού»

Οι «αρκούδες» κάνουν βόλτες στις αγορές – Οι εφιαλτικές προβλέψεις και οι φόβοι των «γκουρού»
Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Φωτογραφία αρχείου

«Sell in May and go away», λέει ένα παλαιό χρηματιστηριακό ρητό, το οποίο φαίνεται ότι ακολουθούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,54%, ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση 0,21% και ο Dow έχασε 0,24%. Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow και η πέμπτη συνεχόμενη για τους άλλους δύο σημαντικούς δείκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση του Nasdaq κατά 13% τον Απρίλιο, ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την κατάρρευση της Lehman Brother's το 2008. Πρόκειται για τον 12ο χειρότερο μήνα όλων των εποχών. Ο χειρότερος ήταν ο Οκτώβριος του 1987, με απώλειες 27%. Ο S&P 500 υποχώρησε 9,6% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία απόδοση μετά το σοκ της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2022. Την ίδια ώρα ο S&P 500 βιώνει τη χειρότερη έναρξη έτους από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του κλίματος στα χρηματιστήρια παραμένουν οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, αλλά φαίνεται να είναι πιθανή μια αύξηση το καλοκαίρι.

Επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση επιδεινώνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και οδηγού τους επενδυτές μακριά από τα ριψοκίνδυνα assets.

Eνδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η δραματική προειδοποίηση της Goldman Sachs πως οι προϋποθέσεις για κατάρρευση της αγοράς μετοχών είναι εξωφρενικά υψηλές. Μάλιστα ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν εάν ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε πτώση 5% μέσα σε μια ημέρα… σύντομα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of America, με τον επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων Michael Hartnett, να διατυπώνει το σενάριο χρηματιστηριακού χάους, υποστηρίζοντας ότι είναι αναπόφευκτη η πτώση της Wall Street.

«Αποσυρθείτε γρήγορα από μετοχές και ομόλογα, έρχεται κραχ». Τάδε έφη στις αρχές Μαΐου ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του ομώνυμου hedge fund, Paul Tudor Jones. «Το τρέχον περιβάλλον για τους επενδυτές είναι χειρότερο από ποτέ, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται ολοένα και σφικτές», επεσήμανε και προσέθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερο περιβάλλον από αυτό που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή για τα περιουσιακά στοιχεία».

Τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη διόρθωση στις αγορές έχει χτυπήσει και Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.460 μονάδες (πτώση 15% από τα τρέχοντα επίπεδα), μέχρι το τέλος του 2022.

Eνας από τους γκουρού της Wall Street, ο Mark B. Spiegel της Stanphyl Capital προτείνει στους επενδυτές να ανοίξουν short θέσεις για τον δείκτη S&P 500 έως τις 2.700 μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε πτώση 35%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Stanphyl Capital το αμερικανικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα, και γι’ αυτό η επενδυτική εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί μια μεγάλη short θέση στον S&P 500 μέσω του SPY ETF). Η Stanphyl Capital υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν ανοδικές αναλαμπές στην Wall Street αλλά η βασική τάση είναι πτωτική και short.