ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει το Βερολίνο σε επιστροφή της ΕΕ στη δημοσιονομική «πειθαρχία»

Επιμένει το Βερολίνο σε επιστροφή της ΕΕ στη δημοσιονομική «πειθαρχία»
AP

Το Βερολίνο φέρεται να επιμένει στην επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια στοιχειώδη δημοσιονομική πειθαρχία, μετά τη «χαλάρωση» των δημοσιονομικών στόχων που είχαν αναγκαστικά υιοθετηθεί λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Λίγες μόνον εβδομάδες μετά την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), όπου ο Γερμανός Κρίστιαν Λίντνερ κατακεραύνωσε την Κομισιόν για την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ανά κράτος-μέλος σε ό,τι αφορά την απομείωση των χρεών τους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αυτή την εβδομάδα non paper επιχειρώντας, για μια ακόμη φορά, να επιβάλει τη «γραμμή» του.

Δημοσίευμα της Welt αποκαλύπτει ότι o Κρίστιαν Λίντνερ στο τρισέλιδο έγγραφό του, επί της ουσίας θέτει τις «κόκκινες γραμμές» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν σχετικά με το νέο σύμφωνο, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις της ανεπαρκείς.

Εκμεταλλευόμενος δε το γεγονός ότι για τη σχετική απόφαση δεν χρειάζεται ομοφωνία των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Λίντνερ εφηύρε και προτείνει νέο δημοσιονομικό κανόνα: την εισαγωγή «κοινού μηχανισμού». Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει ότι χώρες με δείκτη χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60% θα πρέπει να προχωρούν σε μείωσή του κατά «τουλάχιστον» 1 ποσοστιαία μονάδα ανά έτος και 0,5 ποσοστιαία μονάδα για «μεσαίου» χρέους χώρες. Η πρόταση του Γερμανού υπουργού αναφέρει, εξάλλου, ότι οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλους και να επιβληθούν από την Κομισιόν χωρίς καμιά προηγούμενη διαπραγμάτευση. Επιπρόσθετα, κάθε χώρα με έλλειμμα που ξεπερνάει το 3% θα πρέπει να υπόκειται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, χωρίς καμιά εξαίρεση.

Εκεί, ωστόσο, που φαίνεται ότι ο φιλελεύθερος υπουργός «βάζει νερό στο κρασί του» είναι στις σχετικές προτάσεις του κυβερνητικού του εταίρου, Πράσινου υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ. Συμφωνεί, δηλαδή, ότι θα πρέπει να δοθούν ειδικά κίνητρα για δαπάνες που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος, αλλά και να εξαιρεθούν επενδύσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., αρκεί, βέβαια, να μην ξεπερνούν τους κανόνες απομείωσης του χρέους, όπως προβλέπει ο προτεινόμενος «κοινός μηχανισμός».

Ο «ελιγμός» αυτός του Λίντνερ, φυσικά, συνδέεται με την προσπάθεια να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και να μη δημιουργήσει περισσότερους «πονοκεφάλους» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, υπό τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στα τέλη Απριλίου.