ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τις αδήλωτες πισίνες - Τα πρόστιμα και οι φόροι

Τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τις αδήλωτες πισίνες - Τα πρόστιμα και οι φόροι

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική

Την τεχνητή νοημοσύνη βάζει μπροστά η Εφορία για να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες και να επιβάλει αναδρομικά φόρους και πρόστιμα που έπρεπε να καταβάλλουν οι κάτοχοί τους τα τελευταία 10 χρόνια.

Όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην πολεοδομία και το κτηματολόγιο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα.

Με αυτό τον τρόπο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια από αυτά τα σημεία αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Οι κάτοχοι που δεν δήλωσαν τις πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την εφορία και με την πολεοδομία. Δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστούν φόροι και προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας.

Το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και:
  • Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.