ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθολόγιο Δημοσίου: Αυξήσεις δύο ταχυτήτων – Τι κερδίζουν οι χαμηλόμισθοι

Μισθολόγιο Δημοσίου: Αυξήσεις δύο ταχυτήτων – Τι κερδίζουν οι χαμηλόμισθοι
INTIME

Σε αυξήσεις μισθών άνω του 10% για τους χαμηλόμισθους και 2% με 3% για τους υψηλόμισθους προσανατολίζεται ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 650.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους για πρώτη φορά από το 2009.

Η ΝΔ έχει υποσχεθεί –και έχει περιλάβει και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου– αυξήσεις καθαρού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Η μεικτή αύξηση, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους των εργαζομένων, ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το μισθολόγιο έχει συνολικό ύψος 13 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και άλλων παροχών, αλλά χωρίς οδοιπορικά, επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών κ.α.), η αύξηση που προκύπτει με τα 500 εκατ. ευρώ είναι κατά μέσον όρο 4%.

Οι χαμηλόμισθοι, όμως, θα επωφεληθούν με υπερδιπλάσιο ποσοστό και οι υψηλόμισθοι με μικρότερο, συν τα επιδόματα, εφόσον κατέχουν θέση ευθύνης. Σε αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 10% για τους χαμηλόμισθους και θα περιορίζονται στο 2%-3% για τους υψηλόμισθους προσανατολίζεται ο σχεδιασμός για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, σχεδιάζονται ενισχύσεις των επιδομάτων ευθύνης, καθώς και αυξημένα επιδόματα για τα παιδιά. Θα είναι, αναφέρεται, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί, αφού πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από 1.1.2024 και προηγουμένως να προετοιμαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.