ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η αποτίμηση της αγοράς για το «κουαρτέτο» τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών  

Θετική η αποτίμηση της αγοράς για το «κουαρτέτο» τεχνοκρατών του υπουργείου Οικονομικών   

 Στα επίπεδα που ήταν το Σεπτέμβριο του 2009 επέστρεψε το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, που έφερε ακόμη πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στον απόηχο των ανακοινώσεων για το νέο οικονομικό επιτελείο.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%, του πενταετούς ομολόγου στο 3,2% και του 15ετούς στο 3,7%, με τους επενδυτές να τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα διαβλέποντας θετικές προοπτικές και μια νέα δυναμικής στις μεταρρυθμίσεις.

Η νέα σύνθεση του οικονομικού επιτελείου λειτουργεί θετικά στην επενδυτική ψυχολογία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είναι ένας γνώστης των Ευρωπαϊκών Θεσμών, εξαιρετικά μετριοπαθής με καλές σχέσεις με τους φορείς της αγοράς, ο οποίος έχει ένα πολύ καλό τεχνοκρατικό παρελθόν και έχει αναλάβει επιτυχώς δύσκολες μεταρρυθμιστικές αποστολές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης είναι και εκείνος κοντά στην αγορά και έχει ήδη βαθιά γνώση του Ταμείου Ανάκαμψης και των αυξημένων απαιτήσεων που συνεπάγεται η διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Στο μέτωπο της φορολογίας η τοποθέτηση του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη είναι μια ακόμη επιτυχημένη επιλογή, καθώς πρόκειται για έναν τεχνοκράτη που ως επικεφαλής της ΑΑΔΕ έχει υπηρετήσει στο παρελθόν με επιτυχία τη φορολογική διοίκηση και γνωρίζει όλες τις αδυναμίες και τις προκλήσεις, ειδικά στο κομμάτι της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ο Θάνος Πετραλιάς ως υφυπουργός με ευθύνη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αφενός διότι τα τελευταία χρόνια ήταν γραμματέας στο ΓΛΚ, αφετέρου διότι θεωρείται από τους πλέον εργατικούς και βαθύς γνώστης του προϋπολογισμού και των ζητημάτων του χρέους.