ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Golden Visa : Σε 3.900 ανήλθαν οι αιτήσεις επενδυτών στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023

Golden Visa : Σε 3.900 ανήλθαν οι αιτήσεις επενδυτών στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023
Pixabay

Αγοραπωλησίες ακινήτων συνολικής αξίας 975 εκατ. ευρώ έχουν σημειωθεί κατά το εφετινό πεντάμηνο του έτους, από επενδυτές τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν επενδυθεί 361 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση της τάξεως του 170% προκύπτει με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για τη χορήγηση αρχικών αδειών μόνιμου επενδυτή. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται σε 3.900, έναντι 1.444 κατά το περυσινό πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ, η κορύφωση του επενδυτικού «ρεύματος» προς την ελληνική αγορά έχει αρχίσει να γεννάει καθυστερήσεις στις εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σήμερα οι εκκρεμείς άδειες μόνιμου επενδυτή ανέρχονται σε 5.444.

Αν προστεθούν οι συγγενείς των επενδυτών αλλά και οι ανανεώσεις προγενέστερων αδειών, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμοτήτων ανέρχεται σε 17.742 άδειες.

Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου (Μάιος 2022 - Μάιος 2023) έχουν υποβληθεί 8.351 αιτήματα χορήγησης αρχικών αδειών και ανανεώσεις, εκ των οποίων έχει εκδοθεί μόλις το 35%.

Η φετινή «έκρηξη» της αγοράς ακινήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», οφείλεται στην αλλαγή των όρων και συγκεκριμένα στον επικείμενο διπλασιασμό του ελάχιστου απαιτούμενου επενδυτικού ορίου σε 500.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ σήμερα. Αυτή η αλλαγή αφορά το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και προβλέπεται να ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Αυγούστου, δηλαδή σε μερικές εβδομάδες από σήμερα. Μέχρι τότε όσοι επενδυτές προλάβουν να συνάψουν προσύμφωνα αγοράς ακινήτων εξασφαλίζουν την άδεια με το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια φημολογία στην αγορά περί χορήγησης επιπλέον παράτασης (η πρώτη προθεσμία όριζε την αλλαγή του ορίου από 250.000 σε 500.000 ευρώ στις αρχές Μαΐου).

Ενας επιπρόσθετος λόγος έγκειται στη διακοπή του αντίστοιχου προγράμματος της Πορτογαλίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ήταν από τα ελάχιστα που προσέφερε και τη δυνατότητα εξασφάλισης ιθαγένειας μακροπρόθεσμα και εφόσον ο επενδυτής πληρούσε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Η πρόσφατη διακοπή του έχει στρέψει πολλούς ενδιαφερομένους στην Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που ακόμη και σήμερα είναι εφικτή η εξασφάλιση άδειας με το ποσό των 250.000 ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο στην Ευρώπη.