ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάλτης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank  

Ψάλτης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank  

Στην αναβάθμιση του στόχου απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για την εφετινή χρονιά στο 11% από 10% που είχε ανακοινωθεί πριν λίγες εβδομάδες στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου business plan ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν, και την βεβαιότητά του για την υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει η τράπεζα. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank ήταν 9% η οποία αναβαθμίστηκε σε 10% με το business plan και τώρα σε 11%.

Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank.

Τα βασικά σημεία της ΓΣ:

  • Συνεχώς βελτιούμενη κερδοφορία και ανανεωμένη εκτίμηση για Απόδοση Ενσώματων Κεφαλαίων ύψους 11% το 2023
  • Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε ποσοστό 1,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές έως 3 ευρώ ανά μετοχή
  • Ετήσια καταβολή μερίσματος ύψους 30 μονάδων βάσεως και σχέδιο για περαιτέρω ανταμοιβή των Μετόχων
  • Είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ απο την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά, υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου.
  • Δημιουργία εποπτικών κεφαλαίων περί τα €1 δισ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, άνω του στόχου, μέσω εκδόσεων ομολόγων και συνθετικής τιτλοποίησης
  • Νέα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Δ.Σ οι Diony Lebot και Παναγιώτης Παπάζογλου, αντικαθιστώντας τους Richard Gildea και Shahzad Shahbaz

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank για το 2023-2025 και οι στόχοι του, η ηγετική θέση της Τράπεζας στην επιχειρηματική τραπεζική, οι ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας, η επανεκκίνηση της μερισματικής πολιτικής από τα κέρδη του 2023 και η πρόθεση της Διοίκησης για περαιτέρω ανταμοιβή των Μετόχων, αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της ομιλίας του κ. Ψάλτη, ο οποίος, παράλληλα, παρουσίασε όλα τα ποιοτικά στοιχεία που διαφοροποιούν την Τράπεζα, όπως το νέο πλαίσιο εξέλιξης του προσωπικού, τις υψηλές επιδόσεις του Ομίλου στα θέματα ESG και, βεβαίως, τον νέο σκοπό της Τράπεζας που προσδιορίζει πλέον το σύνολο της λειτουργίας της.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, τη συνεχώς βελτιούμενη εικόνα κερδοφορίας που παρουσιάζει η Τράπεζα ενισχύει και η ανανεωμένη εκτίμηση για Απόδοση Ενσώματων Κεφαλαίων (RoTE) της τάξης του 11% για το 2023, όπως είπε κατά την ομιλία του ο CEO του Ομίλου.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο στρατηγικό πλάνο της Τράπεζας, σχολιάζοντας ότι έτυχε θερμής υποδοχής από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. «Έχοντας μιλήσει με πλήθος επενδυτών στις πάνω από 50 συναντήσεις που κάναμε ανά τον κόσμο, σας διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν ήταν σαφές. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της δέσμευσης της Κυβέρνησης για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις Ελληνικές τράπεζες, είμαστε σε εξαιρετική θέση για να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή για την Alpha Bank, με ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά», υπογράμμισε ο CEO του Ομίλου.

Δημιουργία αξίας για τους Μετόχους

«Έχουμε ήδη εκφράσει τη φιλοδοξία μας για επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων, ξεκινώντας από τα κέρδη του 2023, φιλοδοξία που αντικατοπτρίζεται ήδη στα αποτελέσματά μας με την πρόβλεψη για πληρωμή μερίσματος ύψους 30 μονάδων βάσεως, εν αναμονή της έγκρισης από τις εποπτικές αρχές» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ψάλτης, σημειώνοντας πως έως το 2025, αναμένεται μέση ετήσια αύξηση κερδών που θα υπερβαίνει το 20% από τα επίπεδα του 2022, οδηγώντας την κερδοφορία σε επίπεδα άνω του 12% και δημιουργώντας συνολικά καθαρά κέρδη περί τα €2 δισ., επίδοση που, σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οδηγεί σε αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας κατά €2,3 δισ.

«Μέρος αυτών, περίπου €900 εκατ., θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής μας ανάπτυξης στη διάρκεια της περιόδου. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος – περίπου €1,4 δισ. – θα μας επιτρέψει να υπερβούμε σημαντικά τα ελάχιστα όρια κεφαλαίου που η Διοίκηση θεωρεί ως απαραίτητα για τη λειτουργία της Τράπεζας. Οφείλω, συνεπώς, να σημειώσω ότι βάσει του σχεδίου μας, έχουμε κάθε πρόθεση, σε συνεννόηση της τις ρυθμιστικές αρχές, να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που θα επιστραφεί στους Μετόχους μας, αναγνωρίζοντας εκείνους που πρωτίστως εμπιστεύθηκαν την προσπάθεια και τον Σκοπό μας» υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, ζητώντας παράλληλα την έγκριση των Μετόχων για ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο σε ορίζονται διετίας και πάντα υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών, δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 1,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές ανά μετοχή που μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα €3.

Β. Ράπανος: «Σε τροχιά ανάπτυξης η Alpha Bank»

«Το 2022 υπήρξε έτος μετασχηματισμού και σημαντικών επιτευγμάτων για την Alpha Bank, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» σημείωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος, προσθέτοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι για τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, μέσα από τις κρίσεις, βγήκαμε εν τέλει πιο δυνατοί, έχοντας εισέλθει σε σταθερή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους μας».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, αφού ευχαρίστησε τους Μετόχους για την εμπιστοσύνη τους και το Προσωπικό της Τράπεζας «για το υψηλό επίπεδο προθυμίας, ζήλου, αφοσίωσης και εργατικότητας που επέδειξε», δεσμεύθηκε ότι θα «συνεχίσουμε με αισιοδοξία τις προσπάθειες για μία καλύτερη τράπεζα που θα ανταμείβει τους μετόχους και ταυτόχρονα θα υπηρετεί τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας».

«Θωρακισμένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η τάση επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης μπορεί να ανατραπεί για την Ελλάδα».

Στους βελτιωμένους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαίων που παρουσιάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ανθεκτικότητα που επέδειξε κατά την πρόσφατη τραπεζική κρίση αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Ράπανος, τονίζοντας παράλληλα πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον θωρακισμένες έναντι πιθανών αναταραχών, καθώς διαθέτουν ευρεία δανειακή και καταθετική βάση, χωρίς μεγάλη εξάρτηση από έναν μόνο κλάδο της οικονομίας, και έχουν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο πλαίσιο διαχείρισης κίνδυνων και κανονιστικής συμμόρφωσης».

Αναφέρθηκε δε και στην αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, τα οποία, όπως είπε, έχουν ισοσκελιστεί με εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι τελευταίες «έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους χορηγήσεων των νοικοκυριών από την αρχή του 2022, με ρυθμούς πολύ πιο έντονους από τις ελληνικές». Πρόσθεσε δε, πως μολονότι είναι εύλογη μία μείωση της πιστωτικής επέκτασης λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού, η τάση επιβράδυνσής της, μπορεί, όχι μόνο να αμβλυνθεί σημαντικά, αλλά ακόμη και να ανατραπεί για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των πόρων που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία, την αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων αλλά και της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο κ. Ράπανος σημείωσε επίσης ότι «η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να θεωρηθεί μεν ορόσημο, αλλά δεν είναι πανάκεια για τον περιορισμό του κινδύνου χώρας», προσθέτοντας πως κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Είναι πλέον καιρός να αρχίσει το κράτος να εμπιστεύεται τον πολίτη και αυτό μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει στο να εμπιστεύεται και ο πολίτης το κράτος», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και στον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να παίξει ο τραπεζικός τομέας στη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα πράσινο μοντέλο οικονομίας, τονίζοντας ότι το γεγονός πως στην Ελλάδα κυριαρχούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις «δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην πράσινη μετάβαση και γενικότερα στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία».

Κάνοντας έναν απολογισμό των επιτυχιών της Τράπεζας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στη δραστική μείωση των ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό, στην υψηλότερη πιστωτική επέκταση στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που πέτυχε η Τράπεζα το 2022, στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών επιχειρηματικής ανάπτυξης καθώς και στη δημιουργία του πλέον αποδοτικού μοντέλου λιανικής τραπεζικής.

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Services and Holdings, ενέκρινε μεταξύ άλλων, τον διορισμό της κυρίας Diony Lebot και του κ. Παναγιώτη Παπάζογλου ως Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, αντικαθιστώντας τους Richard Gildea και Shahzad Shahbaz. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον διορισμό των νέων μελών, η Alpha Bank καθίσταται η τράπεζα με την υψηλότερη εκπροσώπηση γυναικών σε Διοικητικό Συμβούλιο ελληνικής τράπεζας, με το ποσοστό της γυναικείας παρουσίας να αυξάνεται πάνω από 40%.