ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος Αυγούστου η ρύθμιση για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Τέλος Αυγούστου η ρύθμιση για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο συνταξιοδοτικό

Σύνταξη σε όσους χρωστούν και πάνω από 20.000 ευρώ προανήγγειλε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορούν να βγουν στη σύνταξη και όσοι χρωστούν πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ, με κάποια κριτήρια προφανώς, που θα αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά για ανθρώπους που έχουν πράγματι οικονομικά προβλήματα και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη σύνταξη.

Δείτε το βίντεο:

Αναλυτικά, η νομοθετική διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, παρ’ ότι έχουν κλείσει τα 67, καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν το σημερινό όριο των 20.000 ευρώ προβλέπει τα εξής:

Η σύνταξη θα εκδίδεται με χρέη έως 30.000 ευρώ. Θα γίνεται βέβαια έλεγχος της περιουσίας, ακόμη και με άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για «στρατηγικό κακοπληρωτή» αλλά για επαγγελματία που βρέθηκε σε μια περίοδο αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, θα βγαίνει η συνταξιοδοτική απόφαση.

Το χρέος, μεταξύ 30.000 ευρώ και 20.000 ευρώ θα συμψηφίζεται με το σύνολο της σύνταξης. Το υπόλοιπο ποσό, από τα 20.000 και κάτω, θα διακανονίζεται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα η σύνταξη να καταβάλλεται μειωμένη για αυτό το διάστημα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, περίπου το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.