ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη ασφαλιστική εισφορά για εργαζόμενους συνταξιούχους

Αυξημένη ασφαλιστική εισφορά για εργαζόμενους συνταξιούχους
INTIME

Με διπλό σύστημα παρακράτησης αντικαθίσταται το πέναλτι στις συντάξεις στους εργαζόμενους συνταξιούχους με νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024, προκειμένου να αναπτυχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα το απαραίτητο λογισμικό.

Η διάταξη βρίσκεται υπό επεξεργασία, με στόχο να ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Το νέο σενάριο προβλέπει να μην υπάρχει τελικά «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι είχε πέσει σενάριο να υπάρξει ένας «κόφτης» προς τα κάτω στην παρακράτηση, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται σε εισοδήματα έως 413 ευρώ τον μήνα (μια εθνική σύνταξη) ή έως 4.956 ευρώ το χρόνο.

Ταυτόχρονα εξεταζόταν και «κόφτης» προς τα πάνω στην ποσοστιαία εισφορά, ώστε να μην υπερβαίνει σε ποσό το 30% της σύνταξης. Το βασικό σενάριο πλέον προβλέπει πως η ποσοστιαία παρακράτηση θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω.

Το ποσοστό της παρακράτησης αναμένεται να είναι κοντά στο 15%. Το νέο σύστημα του «πέναλτι» εξετάζεται να έχει διπλή φόρμουλα, η οποία θα «κουμπώνει» στις ιδιαιτερότητες τόσο των μισθωτών όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στόχος – μεταξύ άλλων – είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024, καθώς αν εισπραχθεί για πρώτη φορά το 2025 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024, του χρόνου θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ετσι, αν για τους μισθωτούς η τελική φόρμουλα προβλέπει μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημά τους από τη μισθωτή απασχόληση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η παρακράτηση να υπολογίζεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι επαγγελματίες.

Με τον τρόπο αυτόν ο συνταξιούχος που αυτοαπασχολείται κερδίζει το 100% της σύνταξής του και πληρώνει αυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει. Για τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, το νέο «πέναλτι» θα είναι 115 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο σχέδιο προβλέπει επιβαρύνσεις ως εξής:

  • 1η κατηγορία (εισφορά 230 ευρώ ): «πέναλτι» 115 ευρώ . Νέα συνολική νέα εισφορά: 345 ευρώ .
  • 2η κατηγορία (εισφορά 276 ευρώ ): «πέναλτι» 138 ευρώ Νέα συνολική εισφορά: 414 ευρώ .
  • 3η κατηγορία (εισφορά 331 ευρώ ): «πέναλτι» 165 ευρώ . Νέα συνολική εισφορά: 496 ευρώ .
  • 4η κατηγορία (εισφορά 398 ευρώ ): «πέναλτι» 199 ευρώ . Νέα συνολική εισφορά: 597 ευρώ .