ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φεύγουν από τις μετοχές οι επενδυτές και ποντάρουν σε χρυσό και δολάριο - «Πετάει» το πετρέλαιο

Φεύγουν από τις μετοχές οι επενδυτές και ποντάρουν σε χρυσό και δολάριο - «Πετάει» το πετρέλαιο

Ο πόλεμος μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς εξακολουθεί να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές.

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διολισθαίνουν σε χαμηλά 7 μηνών. Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές και στρέφονται σε ασφαλή επενσυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός και το δολάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί πάνω από 1%, ενώ οι ασιατικές μετοχές κατευθύνθηκαν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους σε δύο μήνες. Τα ομόλογα κατέγραψαν αύξηση, λόγω της ανοδικής πορείας του αμερικανικού 10ετούς.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και ο χρυσός πλησίασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά αφού το Πεντάγωνο ανέφερε εντεινόμενες επιθέσεις με drone στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό αναχαίτισε πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ από αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. Επιπλέον, το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα αφού συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα.

«Το ασφάλιστρο κινδύνου στο αργό έχει εκτοξευθεί ξανά», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights. «Όσο διατηρούνται οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, το αργό θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά και με περιορισμένες πιθανότητες αποκλιμάκωσης στις τιμές.

Εν τω μεταξύ οι αγορές συναλλάγματος παραμένουν σε αδιέξοδο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Shunichi Suzuki είπε ότι είναι σημαντικό το γεν να παραμείνει σταθερό και σύμφωνα με τα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς το νόμισμα πλησίασε τα 150 ανά δολάριο. Οι traders παρακολούθησαν επίσης τις μη προγραμματισμένες αγορές ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς.

Σχετικές ειδήσεις