ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία νέο πακέτο στήριξης – Στο «τραπέζι» Market Pass 3 και επιταγή ακρίβειας

Στην τελική ευθεία νέο πακέτο στήριξης – Στο «τραπέζι» Market Pass 3 και επιταγή ακρίβειας
EUROKINISSI.

Δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 500 εκατ. ευρώ για στοχευμένες παροχές σε μεσαία τάξη και ευάλωτα νοικοκυριά.

Όλο και πιο κοντά έρχεται ένα νέο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της «σοβαρής και επιτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», όπως τονίζει επανειλημμένα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σταθερά θετική πορεία του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με την καθαρή υπέρβαση εσόδων να φθάνει τα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και ο «καλπάζων» πληθωρισμός στα τρόφιμα και το κόστος ζωής εν γένει, συντελούν στην προοπτική λήψης νέων μέτρων στήριξης προς τους πολίτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα τα οποία έχουν ήδη εφαρμοσθεί προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» έχουν τεθεί: Δεύτερη παράταση του Market Pass, νέα επιταγή ακρίβειας, αλλά και ένα έμμεσο μέτρο στήριξης, το οποίο θα προβλέπει νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Αν το δημοσιονομικό περιθώριο δεν επαρκεί, το Market Pass θα αποτελέσει το μέτρο που θα θυσιαστεί, καθώς από το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι από τη στιγμή που δίδεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ευεργετούνται από αυτό και πολίτες οι οποίοι σκόπιμα δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Επίδομα θέρμανσης και στο… ρεύμα: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη στήριξη των καταναλωτών

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης από τις αρχές του νέου έτους και όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.

Ο σχεδιασμός για επιδότηση και στο… ρεύμα και το «εργαλείο» για τον διαχωρισμό των νοικοκυριών

Από τις αρχές του νέου έτους, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα προκειμένου να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όλων όσοι λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη έτοιμο το «εργαλείο», μέσα από το οποίο οι θα εντοπίζονται οι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις «βαθμοημέρες», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται ήδη για το επίδομα θέρμανσης, θα δίδεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News.

Σχετικές ειδήσεις