ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο από χρυσάφι: Αύξηση έως και 50% στον τενεκέ – Πόσο κοστίζει το λίτρο

Ελαιόλαδο από χρυσάφι: Αύξηση έως και 50% στον τενεκέ – Πόσο κοστίζει το λίτρο
Pexels

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το ράλι τιμών στο ελαιόλαδο το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας 

Τιμές ρεκόρ καταγράφει το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ την ίδια ώρα αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στους ελαιοπαραγωγούς από τα απανωτά κρούσματα κλοπών που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της αύξησης στη τιμή του ελαιόλαδου.

Στα χωράφια, οι παραγωγοί μετά από κρούσματα πλιάτσικου στα ελαιόδεντρα έχουν βάλει φύλακες τις νύχτες να κάνουν περιπολίες στα χωράφια τους.

Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στις γνωστές αλυσίδες, καθώς η υψηλή τιμή του ελαιολάδου έχει υποχρεώσει τα σούπερ μάρκετ να λάβουν τα μέτρα τους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να διαπιστώνουν με έκπληξη υπάρχουν αντικλεπτικά στις φιάλες.

«Είναι περίεργο. Είναι μεν μεγάλο προϊόν είναι και ακριβό αλλά δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να το κλέψει», τόνισε καταναλωτής στο Mega.

«Και άλλες φορές είχε πέσει η παραγωγή, αλλά δεν είχαν φτάσει οι τιμές τόσο ψηλά», υπογράμμισε ένας ακόμα καταναλωτής.

Περιορισμένη σοδειά φέτος

Την ίδια ώρα λόγω της περιορισμένης σοδειάς, οι παραγωγοί φέτος μαζεύουν τους καρπούς της ελιάς με το σταγονόμετρο.

«Υπάρχει 80% μικρότερη παραγωγή και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Την περίοδο της γονιμοποίησης της ελιάς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και δεν έγινε η γονιμοποίηση σωστά. Οπότε έχουμε πολύ χαμηλή παραγωγή. Έχω γύρω στις 1.000 ρίζες ελιές αυτή τη στιγμή. Από 4 με 5 τόνους που έβγαζα ετησίως, φέτος ζήτημα να βγάλω 500 κιλά λάδι, το οποίο το πιο πολύ θα το χρησιμοποιήσουμε για οικογενειακή κατανάλωση. Δεν θα έχω να διαθέσω προς πώληση», δήλωσε ελαιοπαραγωγός.

Να σημειωθεί πως κατά 80% έχει πέσει φέτος η παραγωγή της ελιάς, με αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής στο ελαιόλαδο να ξεκινάει από τα 10 ευρώ το λίτρο.

Oι τιμές στο ελαιοτριβείο

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, ανέφερε πως για περσινά λάδια αυτή την στιγμή είναι στα 8,50 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού).

«Η πρώτη δημοπρασία που έγινε για την φετινή παραγωγή ήταν στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας με τιμή εκκίνησης τα 9,25 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι φέτος το λάδι είναι δυσεύρετο κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει φέτος η τιμή του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τιμές και πάνω από τα 10 ευρώ ενώ όσον αφορά τον τενεκέ θα πωλείται από 170 έως και 200 ευρώ», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.

O Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου.

Και προσθέτει: «στην Κρήτη φέτος έχουμε το 1/6 της περσινής παραγωγής. Όσον αφορά τις τιμές στο Ηράκλειο η πρώτη δημοπρασία θα γίνει τέλη Νοεμβρίου».

Στο 28,8% ο πληθωρισμός του ελαιόλαδου τον Σεπτέμβριο

Στην ακρίβεια στα τρόφιμα, τις αυξανόμενες τιμές του ελαιόλαδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του Open.

«Το λάδι έχει πάει στα 8-9 ευρώ το λίτρο. Θα αυξηθεί η τιμή του. Ο πληθωρισμός του στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67% και στην Ελλάδα 28,8%. Υπάρχει έλλειψη και βλέπουμε εκτίναξη τιμών στο ράφι» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Και πρόσθεσε: «δεν βάζουμε πλαφόν 5 ευρώ στον παραγωγό γιατί την επόμενη μέρα όποιος δώσει καλύτερη τιμή στον παραγωγό, εκεί θα πουλήσει αυτός. Θα έρθουν οι Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι».

Εκτίναξη τιμών και για τους Γερμανούς καταναλωτές

Μεγάλο αφιέρωμα στην εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου στη χώρα μας και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο τραπέζι των Γερμανών καταναλωτών των ελληνικών προϊόντων, δημοσίευσε το περιοδικό Focus.

Το Focus επισημαίνει ότι αν οι Γερμανοί καταναλωτές θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, θα πρέπει να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. «Ο λόγος είναι οι τρέχουσες τιμές χονδρικής του ελαιόλαδου στην αγορά, οι οποίες, μερικές φορές, είναι υψηλότερες από τις τιμές των γερμανικών σούπερ μάρκετ, πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας», παρατηρεί το Focus. «Πριν το πόλεμο, τα εκπτωτικά γερμανικά σούπερ μάρκετ είχαν προσφορές των 3,45 ευρώ για 500 ml ελαιόλαδο. Αυτή την στιγμή, η τιμή χονδρικής του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 8,40 με 8,60 ευρώ το λίτρο, γεγονός που δεν ωφελεί συνήθως τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά μάλλον τους μεσάζοντες, αφού για τη φετινή χρονιά οι Έλληνες αγρότες συνήψαν συμφωνίες παράδοσης με μέση τιμή τα 4,80 με 5 ευρώ το λίτρο», σημειώνει το περιοδικό.

Η Ελλάδα δεν είναι, βέβαια, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, ούτε και ο μόνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Η Ισπανία απειλείται με κατάρρευση της παραγωγής της τάξης του 50%, σε σύγκριση με την παραγωγή του 2021, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η μακρά ξηρασία και τα κύματα καύσωνα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στις τιμές της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Ιβηρική χώρα. Αντί για κάτι λιγότερο από 5 ευρώ το λίτρο, οι Ισπανοί καταναλωτές πλήρωναν ήδη 10 ευρώ το λίτρο για το ελαιόλαδο στα τέλη του Αυγούστου. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε Ιταλία και Τουρκία.

Στην Ελλάδα, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ελαιόλαδου στην Ευρώπη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν προκαλέσει την πτώση της παραγωγής. «Πολυάριθμοι ελαιώνες κάηκαν στη Ρόδο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30-50%. Σε Κρήτη και Ζάκυνθο εκφράζονται φόβοι ότι το 70% της σοδειάς θα αποτύχει. Όσον αφορά στις δημοφιλείς ελιές Καλαμών από την Πελοπόννησο, υπάρχουν περιοχές με 90% χαμηλότερη απόδοση», διαπιστώνει το περιοδικό.

Το Focus λέει επίσης ότι η φθηνότερη τιμή για ένα λίτρο ελαιόλαδου ξεπερνά ήδη τα 10 ευρώ στη λιανική πώληση, ενώ κάποιες μάρκες φθάνουν ακόμη και τα 17,5 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή κυμαίνεται ανάμεσα στα 13,5 με 14,5 ευρώ το λίτρο.

«Οι τιμές δεν αναμένεται να ομαλοποιηθούν πριν την Πρωτοχρονιά του 2025 και αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία», καταλήγει το περιοδικό.

Μέχρι πότε θα είναι «χρυσό» το ελαιόλαδο

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία θα παραμείνουν σε επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, έπειτα από ξηρασία που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας για δεύτερη συνεχή χρονιά, δήλωσε η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Η παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 αναμένεται να είναι περίπου ένα τρίτο κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας τις τιμές.

Η Ισπανία είναι ο κορυφαίος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, παρέχοντας περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που την καθιστά σημείο αναφοράς για τις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου.

«Δεν αναμένω ότι οι τρέχουσες υψηλότερες τιμές θα προχωρήσουν περισσότερο από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή, αλλά αναμένουμε τις τιμές να χαλαρώσουν για τους καταναλωτές από τον Ιούνιο του 2024», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deoleo Ignacio Silva σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας επιχειρηματική εκδήλωση λιανοπωλητή στη Μαδρίτη.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διπλασιάστηκε στην Ισπανία από την αρχή του έτους, φτάνοντας τα 8,10 ευρώ ανά κιλό το πρώτο εξάμηνο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι τιμές είναι 155% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

Στα σούπερ μάρκετ, η τιμή για ένα μπουκάλι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 76% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Nielsen.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένει ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 765.300 μετρικούς τόνους στη συγκομιδή 2023-2024, από 663.000 τόνους το 2022-2023 όταν η παραγωγή μειώθηκε στο μισό, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα τρίτο κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας.

Η Deoleo, η οποία διαχειρίζεται εμπορικά σήματα όπως η Bertolli και η Carbonell, είναι πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ότι η νέα συγκομιδή που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου θα μπορούσε να φτάσει τους 800.000 μετρικούς τόνους εάν υπάρξουν περισσότερες βροχοπτώσεις την άνοιξη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των αγροτών.

Σχετικές ειδήσεις