ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται επιδοτήσεις έως 42.500 ευρώ σε νέους αγρότες – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Έρχονται επιδοτήσεις έως 42.500 ευρώ σε νέους αγρότες – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις
PIXABAY.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».

Οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, μπορούν να λάβουν ενίσχυση ύψους έως 42.500 ευρώ, σύμφωνα με την πρόσκληση Νέων Αγροτών 2024, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η προκήρυξη, πάντως, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο του 2024, καθώς οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2024, σύμφωνα με την πρόσκληση.

Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ως έτος αναφοράς της αίτησης ορίζεται το 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη, το 2024, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Σε ό,τι αφορά το ποσό στήριξης, αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι παρακάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Σχετικές ειδήσεις