ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μήλα από... χρυσάφι - Πώς η κακοκαιρία «Daniel» αύξησε τις τιμές ακόμα και στο 100%

Ακρίβεια: Μήλα από... χρυσάφι - Πώς η κακοκαιρία «Daniel» αύξησε τις τιμές ακόμα και στο 100%

Ακρίβεια: Σε είδος πολυτελείας τείνουν να εξελιχθούν τα μήλα

Νέα επιβάρυνση έρχεται στο καλάθι των νοικοκυριών, καθώς η μείωση της παραγωγής μήλων σε ποσοστό άνω του 30%, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, έχει εκτοξεύσει την τιμή του δημοφιλούς φρούτου σε ποσοστό ακόμα και 100%.

«Οι άστατες καιρικές συνθήκες προς το τέλος της άνοιξης, περίοδος ανθοφορίας για τις μηλιές, και η ακαρπία θα αποτυπωθούν στη φετινή παραγωγή. Επιπλέον, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου παράγονται πάνω από 8.000 τόνοι μήλων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην αγορά», ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά» στην Αγιά, Βασίλης Γκαρανές.

Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου σημειώνουν ότι φέτος η παραγωγή αναμενόταν ούτως ή άλλως μειωμένη ωστόσο η κακοκαιρία «Daniel» δημιούργησε σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια και ένα μέρος των δέντρων ξεριζώθηκε. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό μετά τις καταστροφές ακόμα και τα μήλα που έμειναν στα δέντρα δεν μπορούσαν να συγκομιστούν καθώς οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Απώλειες 60%-70% εμφανίζει η παραγωγή και στην Καστοριά λόγω ισχυρού παγετού που έπληξε τις καλλιέργειες με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι φέτος θα πέσει 20.000-25.000 τόνους από 60.000 τόνους πέρσι.

Έτσι μετά το περσινό ρεκόρ που η ελληνική παραγωγή μήλων άγγιξε τους 321.000 τόνους, φέτος θα υποχωρήσει κατά 34% στους 212.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου θα φέρει νέες ανατιμήσεις στα μήλα.

«Οι τιμές δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και διπλάσιες σε σχέση με πέρσι σε ορισμένες ποικιλίες. Πέρυσι οι παραγωγοί πουλούσαν το προϊόν τους από 0,15-0,30 ευρώ το κιλό και φέτος θα πουλάνε από 0,30 έως 0,60», ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, Δημοσθένης Μωυισίδης.

Στην Αγιά, οι τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες κυμαίνονται από 0,40-0.50 ευρώ το κιλό. από 0,20-0,35 ευρώ το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, στις 6 Νοεμβρίου η χονδρική τιμή για τα μήλα ποικιλίας Γκόλντεν Ντελίσιους διαμορφώθηκε τα 1,2 ευρώ το κιλό από 0,90 πέρυσι (+33,3%) ενώ σχεδόν σε διπλάσια τιμή πωλούνται τα Γκράνι Σμιθ και τα Στάρκιν Ντελίσιους.

Η χονδρική τιμή των πρώτων από τα 0,60 ευρώ το κιλό το 2022 σκαρφάλωσε τώρα στα 1,2 ευρώ το κιλό (+100%) ενώ στα Στάρκιν Ντελίσιους από τα 0,70 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 1,2 ευρώ το κιλό (+71,4%)

Οι αυξήσεις αυτές έχουν αποτυπωθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές των μήλων Στάρκιν ΠΟΠ Ζαγοράς από τα 1,8-2 ευρώ την περυσινή χρονιά, τώρα πωλούνται από 2,2 έως 2,98 ευρώ το κιλό, ενώ τα απλά Στάρκιν από τα 1,1 - 1,2 ευρώ πέρυσι, φέτος ξεκινούν από τα 1,59 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τα 2,2 ευρώ το κιλό.

Πορτοκάλια: «Έκρηξη» στις τιμές του χυμού και στην Ελλάδα – Αύξηση πάνω από 90% το 2023

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές στον χυμού πορτοκαλιού καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επομένως και στη χώρα μας. Η βιομηχανία χυμοποίησης γενικώς στηρίζονται στα σκάρτα των συσκευαστηρίων».

Και προσθέτει: «Με απλά λόγια ο εξαγωγέας και ο έμπορος νωπών πορτοκαλιών στην Ελλάδα παίρνει τα πορτοκάλια από το κτήμα και ότι δεν κάνει για νωπό το πάει στον χυμό. Πέρσι η τιμή των πορτοκαλιών αυτών ήταν από 8 έως 10 λεπτά/κιλό φέτος φαίνεται ότι η τιμή αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί και θα είναι κοντά στα 20 λεπτά».

Πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό αγοράζει τα Βαλέντσια ο καταναλωτής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, η χονδρική τιμής της ποικιλίας Βαλέντσια στις 2/11 άγγιζε τα 1,7 ευρώ/κιλό καταγράφοντας αύξηση από πέρυσι 142,8%!

Αντίστοιχα η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 2,07 έως 2,25 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη: «τις τιμές που βλέπαμε μέχρι τώρα στα 2,25 ευρώ το κιλό αφορούσαν τα Βαλέντσια που είχαν τιμή παραγωγού πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ποικιλία η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες είχε πολύ καλές τιμές. Αυτά τα επίπεδα τιμών δεν ισχύουν για τις τιμές στην ποικιλία Ναβαλίνα που μπαίνει τώρα στην παραγωγή».

Τι συμβαίνει με τις Ναβαλίνες

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Δημάκης: «ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Ναβαλίνα, τα πρώιμα Μέρλιν δηλαδή. Οι τιμές παραγωγού είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο δεδομένου ότι ερχόμαστε από πολύ υψηλές τιμές στα Βαλέντσια. Έτσι και οι Ναβαλίνες ενώ πέρσι είχαν τιμή 33-35 λεπτά το κιλό πωλούνται φέτος στα 40 – 42 λεπτά/κιλό και φαίνεται ότι θα πάνε καλά. Με τις τιμές αυτές ο παραγωγός θα βγάλει μεροκάματο εφόσον έχουν παραγωγή.

Όσον αφορά την τιμή καταναλωτή με δεδομένη την φετινή τιμή θεωρώ ότι στο ράφι το πορτοκάλι το χειμώνα θα είναι μέχρι από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό».

Σχετικές ειδήσεις