ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτοκάλια: «Έκρηξη» στις τιμές του χυμού και στην Ελλάδα – Αύξηση πάνω από 90% το 2023

Πορτοκάλια: «Έκρηξη» στις τιμές του χυμού και στην Ελλάδα – Αύξηση πάνω από 90% το 2023
(Photo Illustration by Joe Raedle/Getty Images)

Ο χυμός πορτοκαλιού αντιμετωπίζει μια δική του πίεση - Περισσότερο από το 90% της προμήθειας των ΗΠΑ προέρχεται από τη Φλόριντα, η οποία επλήγη από έναν ιδιαίτερα καταστροφικό τυφώνα στην αρχή της συγκομιδής - Μεγάλη αύξηση σημειώνει και η τιμή στην Ελλάδα - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές στον χυμού πορτοκαλιού καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», όπως δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επομένως και στη χώρα μας. Η βιομηχανία χυμοποίησης γενικώς στηρίζονται στα σκάρτα των συσκευαστηρίων».

Και προσθέτει: «Με απλά λόγια ο εξαγωγέας και ο έμπορος νωπών πορτοκαλιών στην Ελλάδα παίρνει τα πορτοκάλια από το κτήμα και ότι δεν κάνει για νωπό το πάει στον χυμό. Πέρσι η τιμή των πορτοκαλιών αυτών ήταν από 8 έως 10 λεπτά/κιλό φέτος φαίνεται ότι η τιμή αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί και θα είναι κοντά στα 20 λεπτά».

Πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό αγοράζει τα Βαλέντσια ο καταναλωτής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, η χονδρική τιμής της ποικιλίας Βαλέντσια στις 2/11 άγγιζε τα 1,7 ευρώ/κιλό καταγράφοντας αύξηση από πέρυσι 142,8%!

Αντίστοιχα η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 2,07 έως 2,25 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη: «τις τιμές που βλέπαμε μέχρι τώρα στα 2,25 ευρώ το κιλό αφορούσαν τα Βαλέντσια που είχαν τιμή παραγωγού πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ποικιλία η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες είχε πολύ καλές τιμές. Αυτά τα επίπεδα τιμών δεν ισχύουν για τις τιμές στην ποικιλία Ναβαλίνα που μπαίνει τώρα στην παραγωγή».

Τι συμβαίνει με τις Ναβαλίνες

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Δημάκης: «ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Ναβαλίνα, τα πρώιμα Μέρλιν δηλαδή. Οι τιμές παραγωγού είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο δεδομένου ότι ερχόμαστε από πολύ υψηλές τιμές στα Βαλέντσια. Έτσι και οι Ναβαλίνες ενώ πέρσι είχαν τιμή 33-35 λεπτά το κιλό πωλούνται φέτος στα 40 – 42 λεπτά/κιλό και φαίνεται ότι θα πάνε καλά. Με τις τιμές αυτές ο παραγωγός θα βγάλει μεροκάματο εφόσον έχουν παραγωγή.

Όσον αφορά την τιμή καταναλωτή με δεδομένη την φετινή τιμή θεωρώ ότι στο ράφι το πορτοκάλι το χειμώνα θα είναι μέχρι από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό».

Σχετικές ειδήσεις