ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κραχ» και στην παραγωγή κρασιού - Η μικρότερη εδώ και 60 χρόνια

«Κραχ» και στην παραγωγή κρασιού - Η μικρότερη εδώ και 60 χρόνια
AP

Αιτία η κλιματική αλλαγή με τον πρώιμο παγετό, τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και την ξηρασία, που έπληξε βαριά την παγκόσμια αλλά και την ελληνική παραγωγή κρασιού

«Βουτιά» κατέγραψε και η παραγωγή κρασιού με τις προβλέψεις των οινοπαραγωγών να είναι δυσοίωνες για το μέλλον.

Αιτία η κλιματική αλλαγή με τον πρώιμο παγετό, τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και την ξηρασία, που έπληξε βαριά την παγκόσμια αλλά και την ελληνική παραγωγή, η οποία επίσης πλήττεται από την έλλειψη εργατικών χεριών στη συγκομιδή, αλλά και στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) η παγκόσμια μειώθηκε κατά 7%, δηλαδή κατά 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Σημειώνεται ότι ένα εκατόλιστρο αντιστοιχεί σε περίπου 133 φιάλες.

Στην Ελλάδα

Για το 2023, ο OIV προβλέπει για την Ελλάδα κάθετη μείωση της παραγωγής κατά 45%, μόλις στο 1,1 εκατόλιτρα από 2,1 εκατομμύρια που ήταν το 2022.

Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη χώρας μας κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης που προκάλεσαν ασθένες, όπως ο περονόσπορος, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, επηρεάζοντας έντονα τα αμπέλια.

Σημαντική μείωση παραγωγής από 10 έως 30% είχαν Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλη, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Η Ιταλία εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην κορυφή επέστρεψε η Γαλλία με την παραγωγή της να είναι σταθερή. Ωστόσο οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν εκτός από την κλιματική αλλαγή και τη χαμηλή ζήτηση οίνου, κάτι που ωστόσο όπως εκτιμάται από τους ειδικούς του OIV πιθανόν να ισορροπήσει την αγορά.