ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά - Άκυρα τα συμβόλαια με απευθείας συναλλαγή

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά - Άκυρα τα συμβόλαια με απευθείας συναλλαγή
Αρχείου eurokinissi

Φορολογικό: Αποκλειστικά μέσω τραπέζης το τίμημα για την αγορά ή πώληση ακινήτου 

Νέα δεδομένα στις αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή, όπως τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλία του.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε το τέλος των μετρητών για οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά σε μεταβίβαση ακινήτου, σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται άκυρο το συμβόλαιο.

«Εξετάσαμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο τα σχετικά στοιχεία. Δυστυχώς αυτή η πρακτική ακολουθείται σήμερα, πλήρως ή μερικώς, σε μία από τις τέσσερις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στην χώρα. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται σε τσάντες, βαλίτσες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους.

Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, ας ξέρουν ένα: θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά. Και με τους παραβάτες να τιμωρούνται επιπλέον με πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού το οποίο θα έχει καταβληθεί, φυσικά για μια συναλλαγή η οποία δεν θα ισχύσει ποτέ. Διπλάσιο της αξίας θα είναι επίσης και το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα 500 ευρώ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.