ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Εύσημα του Eurogroup για το προσχέδιο της Ελλάδας – «Καμπανάκι» για Γερμανία

Προϋπολογισμός: Εύσημα του Eurogroup για το προσχέδιο της Ελλάδας – «Καμπανάκι» για Γερμανία
AP.

Οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup χαιρετίζουν το ελληνικό προσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, καθώς απόψε (07/12) η Ευρωζώνη «άναψε» το πράσινο φως για το προσχέδιο του προϋπολογισμού επτά χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), τονίζοντας ότι είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Το Eurogroup σημείωσε ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου και καλεί τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση, όπως απαιτείται. Για τη Γερμανία, τόνισε πως ενδέχεται να χρειασθούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.

Επιπλέον, Eurogroup επισημάνθηκε ότι με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμού της Γερμανίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμισθούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου.

Ωστόσο, υπογραμμίσθηκε ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι συσταλτική. Το Eurogroup καλεί τα κράτη – μέλη να εξετάσουν εγκαίρως και όπως είναι απαραίτητο, να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλισθεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο και χαιρετίζει τη δέσμευση εκείνων για παρακολούθηση.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισαν ότι «περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης».

«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες εν όψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μία συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στην Ευρωζώνη για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ενώ, χαιρέτισαν το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν και υπογράμμισαν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις