ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: «Οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα πάνε σε υγεία και παιδεία»

Παπαθανάσης: «Οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα πάνε σε υγεία και παιδεία»
EUROKINISSI.

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη σημερινή (06/12) συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Η φοροδιαφυγή είναι συνώνυμο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες, γιατί δεχόμαστε ο μέσος συνταξιούχος να πληρώνει φόρο 938 ευρώ, ο μέσος εργαζόμενος 1.161 ευρώ και το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών να πληρώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό», υπογράμμισε.

«Οι πόροι που θα προέλθουν από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2024», προσέθεσε.

«Το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη, φέρει έσοδα που αποδίδονται στην κοινωνία. Αυτά τα μέτρα είναι ένα βήμα μπροστά για να “κατέβει” το κενό ΦΠΑ. Ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνιστούν μέτρα απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση παρέλαβε κενό ΦΠΑ στο 23% και σήμερα, υποχώρησε στο 15%. Ο στόχος είναι ο κενός ΦΠΑ να πάει στο 9% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Ήδη “τρέχουν” οκτώ δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, η δράση για την επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων, η καθολική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, το νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Παπαθανάσης.

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, επίσης, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, όπως το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές επιχειρήσεις, η μεταρρύθμιση του λογιστικού συστήματος και η κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024. «Μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο myDATA, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η αύξηση του προστίμου στο διπλάσιο της συναλλαγής, σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, η επιβολή μέτρων στις περιπτώσεις παραβιάσεων στον τομέα των καυσίμων», επεσήμανε.

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως μόλις το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 51% των φόρων του κλάδου.

«Αυτό το νομοσχέδιο δίδει, λοιπόν, μία μερική απάντηση στο ερώτημα. Πώς γίνεται στην Ελλάδα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνεισφέρουν το 0,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 2,1%. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι στο 38% του μέσου όρου της Ευρώπης», ολοκλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις