ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ECOFIN ενέκρινε το αναθεωρημένο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας»

Το ECOFIN ενέκρινε το αναθεωρημένο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας»

Το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται, πλέον, σε 36 δισ. ευρώ.

«Πράσινο φως» άναψε η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», μετά τα εύσημα για το προσχέδιο του προϋπολογισμού επτά χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), τονίζοντας ότι είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Το τροποποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις νέες ή ενισχυμένες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ακόμη, περιέχει τέσσερις νέες επενδύσεις, για την αντιπλημμυρική προστασία και την καταπολέμηση της διάβρωσης στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων που υπέστησαν ζημιές κατά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και επένδυση στην αντισεισμική πρόληψη για την αύξηση της ανθεκτικότητας των υποδομών σε φυσικές καταστροφές.

Το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» ανέρχεται, πλέον, σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 18 δισ. ευρώ αποτελούν επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 18 δισ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο. Περιλαμβάνει 76 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.

Νίκος Παπαθανάσης: «Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας και θετική πρόκληση»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι «η απόφαση του ECOFIN για τη θετική αξιολόγηση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” αποτελεί μία δικαίωση και θετική πρόκληση για τη χώρα», σχολιάζοντας το γεγονός.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια ανάλογων αξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ουσιαστικά αναγνωρίζει και θεσμικά, σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, τη συστηματική και αποτελεσματική δουλειά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με στόχο τη διασφάλιση και την επιτάχυνση της βέλτιστης αναπτυξιακής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και δη αυτών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα με τις θετικές αξιολογήσεις των αιτημάτων πληρωμών που κατέθεσε η Ελλάδα, νωρίτερα και από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, 36 δισ. ευρώ είναι πλέον διαθέσιμα για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων, η περαιτέρω διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, η ανάπτυξη με πολιτική, περιφερειακή και κοινωνική συνοχή, η ατομική ευημερία μέσα από την περαιτέρω αύξηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευθήκαμε».

Σχετικές ειδήσεις