ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες, πολύτεκνους και βραχυχρόνια μίσθωση

Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες, πολύτεκνους και βραχυχρόνια μίσθωση

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις αλλαγές στη φορολογία 

Σε εφαρμογή μπαίνουν μια σειρά από διατάξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς με ανήλικα παιδιά. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μείωση φόρου 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και έως 240 ευρώ για πολύτεκνους.
  • Στους κερδισμένους εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα τα ανακαινίσουν ή θα τα ασφαλίσουν κατά των φυσικών καταστροφών. H πρώτη κατηγορία θα κερδίσει έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για μία πενταετία, δηλαδή έως 3.200 ευρώ τον χρόνο, ενώ η δεύτερη θα κερδίσει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.
  • Κερδισμένοι και δημόσιοι υπάλληλοι, που είδαν αυξήσεις 70 ευρώ στους μισθούς τους, συνταξιούχοι που είδαν αυξήσεις 3% στις συντάξεις τους, αλλά και παλιοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που θα δουν αυξήσεις 78-234 ευρώ από το ξεπάγωμα των τριετιών.
    Από την άλλη στους μεγάλους χαμένους είναι oι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώσουν φόρο για το 2023 με βάση το νέο φορολογικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 470.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν έξτρα φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Χαμένοι και ιδιοκτήτες τριών ή περισσότερων ακινήτων που τα εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ 13% και να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.
  • Από φέτος μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, κινηματογράφους και ιατρικά προϊόντα, ενώ αυξάνεται στο 24% στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά.

Τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ θα πληρώνονται πλέον σε πλαστικό χρήμα, ενώ ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.