ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα καλύψουν τις... χαμένες επιδοτήσεις οι αγρότες – Έρχονται νέες πληρωμές

Πώς θα καλύψουν τις... χαμένες επιδοτήσεις οι αγρότες – Έρχονται νέες πληρωμές
EUROKINISSI

Σε αναμονή βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, με αφορμή την πληρωμή για τα οικολογικά σχήματα, η οποία υπολογίζεται την ερχόμενη άνοιξη, με βάση όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Πρόκειται για τα νέα, καινοτόμα προγράμματα της ΚΑΠ που δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν τους αγρότες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα Οικολογικά Σχήματα παρέχουν κίνητρα και ενισχύσεις στους καλλιεργητές ώστε να υϊοθετήσουν - ή να συνεχίσουν να εφαρμόζουν - φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές. Δηλαδή μεθόδους καλλιέργειας, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τη γεωργία και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ενισχύοντας τους γεωργούς, ώστε να συμμετάσχουν στα Οικολογικά Σχήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταμείβει τη προστασία και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, διασφαλίζοντας το κοινό καλό όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στην ελιά υπολογίζονται ενισχύσεις - εκτός από τα 3 ευρώ το στρέμμα για την εφαρμογή που τα ενεργοποιεί - για τις δακοπαγίδες, το θερινό κλάδεμα και την κομποστοποίηση, ενώ για τα αμπέλια αφορά στην χορτοκοπή και τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης.

Σε ό,τι αφορά στην ελιά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 55 ευρώ το στρέμμα σε όλη τη χώρα και θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα καθώς θα έρθει να καλύψει μέρος της χαμένης επιδότησης...

Πηγή: cretalive.gr