ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ της Κομισιόν στην Apple - Έφεση από την εταιρεία

Πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ της Κομισιόν στην Apple - Έφεση από την εταιρεία
Φωτ.: Unsplash- Αρχείο

Είναι το πρώτο πρόστιμο που επιδικάζεται στην Apple από την ΕΕ

Η Κομισιόν υπέβαλε στην Apple Inc. σήμερα πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της Spotify Technology SA, από τις πλατφόρμες της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επίσης την εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια να σταματήσει να εμποδίζει τις εφαρμογές ροής μουσικής να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες προσφορές πέραν του App Store της Apple. Αυτό το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρόστιμο είναι το πρώτο που επιδικάζεται στην Apple από την ΕΕ.

Οι μετοχές σημείωσαν πτώση 1,5% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη.

«Επί μια δεκαετία, η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής μέσω του App Store», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Margrethe Vestager.

«Το έκανε αυτό περιορίζοντας τους προγραμματιστές από το να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες μουσικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες εκτός του συστήματος της Apple».

Έφεση από την εταιρεία

Η Apple δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μια νομική διαμάχη που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να «αποκαλύψουν οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών και αγνοούν τις πραγματικότητες μιας αγοράς που είναι ακμάζουσα, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα».