ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Υποψήφια για 2η θητεία στο «τιμόνι» του ΔΝΤ - Ποιοι την στηρίζουν

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Υποψήφια για 2η θητεία στο «τιμόνι» του ΔΝΤ - Ποιοι την στηρίζουν

Απολαμβάνει υψηλή στήριξη ευρωπαϊκές χώρες για να συνεχίσει να ηγείται του ΔΝΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα είναι υποψήφια για δεύτερη πενταετή θητεία αφού ορίστηκε από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών για να ηγηθεί του παγκόσμιου δανειστή.

Η Βουλγάρα οικονομολόγος και υπέρμαχος των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα λάβει την υποστήριξη της πατρίδας της, η οποία δήλωσε ότι είχε αποδεχτεί την υποψηφιότητα για άλλη μια θητεία από τον Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σε μια σύνοδο κορυφής της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Georgieva είχε κάνει «μεγάλη δουλειά» που ηγήθηκε του ιδρύματος και ότι η Γαλλία θα τη στηρίξει για δεύτερη θητεία. Ο Ντιμίταρ Ράντεφ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας, δήλωσε ότι είχε κερδίσει τον «μεγάλο σεβασμό και την εμπιστοσύνη» των χωρών μελών του ΔΝΤ κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της στον οργανισμό που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Οι υπουργοί Οικονομικών από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ολλανδία αναμένεται επίσης να στηρίξουν την υποψηφιότητά της. Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες αναμένεται να συμπεριληφθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποδειχθεί κρίσιμη για την επανεκλογή της, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παραδοσιακά προτείνουν έναν υποψήφιο για την ηγεσία του ΔΝΤ, αν και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία θα γίνει 71 ετών τον Αύγουστο, ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017 πριν αναλάβει την κορυφαία θέση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2019, παραλαμβάνοντας από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Παραλίγο να απομακρυνθεί το 2021, αφού κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε ιατρικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Παγκόσμια Τράπεζα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία και αργότερα απαλλάχθηκε, αλλά μόνο αφού το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε επτά φορές για να εξετάσει την υπόθεση.

Η παραμονή της Γκεοργκίεβα στη θέση της για δεύτερη θητεία θα βοηθούσε να απαντηθούν οι μακροχρόνιες ανησυχίες που εγείρονται από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με το διπώλιο ΗΠΑ-Δυτικής Ευρώπης στα δύο παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Γκεοργκίεβα είναι η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ και το πρώτο πρόσωπο από μια αναδυόμενη οικονομία της αγοράς. Αντιμετώπισε κριτική επειδή απέτυχε να τερματίσει τον κύκλο του χρέους και τα υψηλά επιτόκια που περιορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση του χρέους και οι οικονομικές διασώσεις συνδέονται συχνά με προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και αυξήσεις φόρων που προκαλούν κοινωνική αναταραχή.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι έχει επιβλέψει δανεισμό 305 δισεκατομμυρίων δολαρίων (238 δισεκατομμύρια λίρες) σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και πενταπλάσια αύξηση των άτοκων δανείων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.