ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Ο απόλυτος οδηγός για το σαρακοστιανό τραπέζι – Οι τιμές σε λαγάνα, θαλασσινά, χαλβά

Καθαρά Δευτέρα: Ο απόλυτος οδηγός για το σαρακοστιανό τραπέζι – Οι τιμές σε λαγάνα, θαλασσινά, χαλβά
EUROKINISSI.

Χαμόγελα, στιγμές ξεκούρασης, πέταγμα χαρταετών, αλλά και τελευταία ψώνια για το πρώτο τραπέζι της Σαρακοστής. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κόστος των νηστίσιμων και τι πρέπει να προσέξετε.

Σήμερα, αρχίζει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ, ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα έλαβε αυτήν την ονομασία διότι οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Αποτελεί μέρα νηστείας αλλά και αργίας. Η νηστεία διαρκεί για σαράντα μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό να είναι άκρως ενθαρρυντικά, όσοι πολίτες δεν πρόλαβαν να προμηθευθούν τα απαραίτητα αγαθά, σπεύδουν στις αγορές με στόχο την καλύτερη τιμή.

Η Βαρβάκειος αγορά θα παραμείνει ανοιχτή έως το μεσημέρι, ενώ, λειτουργούν κανονικά και οι λαϊκές αγορές.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές σε θαλασσινά

Από την Καθαρά Δευτέρα, οι καταναλωτές θα προτιμήσουν τα θαλασσινά και σαρακοστιανά γεύματα, με τον Γρηγόρη Χαραλαμπάκη, ελεγκτή του ΕΦΕΤ να τους δίνει συμβουλές για ό,τι θα πρέπει να προσέχουν στις αγορές τους.

Λόγω του γεγονότος λοιπόν πως τα θαλασσινά είναι τρόφιμα που «κρύβουν» κινδύνους αν δεν είναι στις σωστές συνθήκες, ο κ. Χαραλαμπάκης τονίζει τα εξής:

  1. Ο καταναλωτής θα πρέπει να δει τις συνθήκες που βρίσκεται το θαλασσινό το οποίο αγοράζει, δηλαδή αν βρίσκεται στον πάγο ή αν είναι στη σωστή θερμοκρασία.
  2. Να προσέχει πώς μεταφέρει σπίτι το θαλασσινό, μην ακουμπήσει σε κάποια επιφάνεια
  3. Να κάνει σωστό μαγείρεμα. Για παράδειγμα να το μαγειρεύει αρκετά ώστε να απομακρυνθούν παθογόνες ουσίες
  4. Να προσέχει τις σημάνσεις ετικετών, αφού κάποιος μπορεί να έχει αλλεργίες

Οι τιμές σε θαλασσινά, οστρακοειδή και λαγάνα

«Τσιμπημένες» είναι οι τιμές και εφέτος στα νηστίσιμα, αφού πωλούνται έως και 110% ακριβότερα από πέρυσι και γι’ αυτό, οι καταναλωτές συγκρίνουν τιμές έως σήμερα, μερικές ώρες πριν από το πρώτο τραπέζι της Σαρακοστής.

Συγκεκριμένα, η λαγάνα πέρυσι κόστιζε από 2,80 ευρώ έως 3,50 ευρώ και εφέτος, οι τιμές κυμαίνονται από 2,50 ευρώ – 4 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Αυξημένο είναι το κόστος και για τα οστρακοειδή, με ένα κιλό κυδώνια να κάνουν 22 ευρώ – 24 ευρώ, ένα κιλό γυαλιστερές 20 ευρώ, ενώ, τα στρείδια πωλούνται από 14 ευρώ έως 16 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένα κιλό χταπόδι από συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ κοστίζει 23,31 ευρώ και από άλλη, έκανε 26,86 ευρώ. Στην πρώτη αλυσίδα, τα καλαμάρια έκαναν 14,9 ευρώ, ενώ, στη δεύτερη 9,95 ευρώ. Αντίστοιχα, οι γαρίδες στην πρώτη πωλούνται έναντι 13,66 ευρώ και στη δεύτερη έναντι 18,20 ευρώ.

Πού κυμαίνεται το κόστος του παραδοσιακού χαλβά αλλά και του ταραμά

Εφέτος, η τιμή του χαλβά έχει αυξηθεί στα συνοικιακά εργαστήρια κατά 5%. Ο απλός χαλβάς έχει 8,45 ευρώ το κιλό, με σοκολάτα κοστίζει 8,55 ευρώ και με αμύγδαλο φθάνει τα 9,15 ευρώ το κιλό.

Ο ταραμάς που το 2023 στοίχιζε 1,10 ευρώ, τώρα θα τον βρείτε από 1,80 ευρώ μέχρι 3,79 ευρώ! Αντίστοιχα και η μελιτζανοσαλάτα από 2,18€ τώρα κάνει 3,68€!

Σχετικές ειδήσεις