ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαϊκές αγορές: Παραδίδουν τις άδειές τους οι παραγωγοί – Οι λόγοι που μειώνονται συνεχώς οι πάγκοι

Λαϊκές αγορές: Παραδίδουν τις άδειές τους οι παραγωγοί – Οι λόγοι που μειώνονται συνεχώς οι πάγκοι
Eurokinissi

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών παραδίδουν τις άδειές τους λόγω κόστους παραγωγής και φορολογίας - Τι λέει στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, Παντελής Μόσχος

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι αναγκάζονται ακόμα και να παραδώσουν τις άδειές τους, με αποτέλεσμα οι πάγκοι να μειώνονται συνεχώς.

Όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών: «υπάρχει μια οικονομική δυσπραγία στον κλάδο που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση».

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Από τις 15 του μήνα ο κόσμος ξεμένει από ρευστό. Παραγωγοί φεύγουν από τις λαϊκές. Νέοι δεν μπορούν να έρθουν με τον νόμο που υπάρχει τώρα οπότε τα μέλη του κλάδου μας μειώνονται συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια», επεσήμανε και συνέχισε:

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, Παντελής Μόσχος, μίλησε στο Newsbomb.gr

«Ο νέος νόμος για να καταλάβετε βάζει εμπόδια στο να μπουν νέοι παραγωγοί στις λαϊκές αφού θέλει προκηρύξεις και άλλα γραφειοκρατικά πράγματα. Σε όλα αυτά αν προσθέσει κανείς και την μείωση του τζίρου μας, έχουμε οδηγηθεί σε μια μείωση της τάξεως του 20% στις άδειες».

Για να αναστραφεί το κλίμα οι παραγωγοί ζητούν:

  • Ελεύθερη είσοδο των παραγωγών στις λαϊκές αγορές
  • Μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων στα διόδια
  • Μείωση του κόστους

Βίντεο με ρεπορτάζ του Open για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη:

Ακρίβεια στις Λαϊκές

Εν τω μεταξύ το 150% έχουν ξεπεράσει οι αυξήσεις στη χονδρική οι τιμές των οπωροκηπευτικών μέσα σε έναν χρόνο με αποτέλεσμα η ακρίβεια και οι τιμές στις λαϊκές αγορές να έχουν φτάσει στα ύψη. Οι καταναλωτές ψωνίζουν με μέτρο και επιλέγουν τις μεσημεριανές ώρες για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Οι τιμές καλπάζουν σε φρούτα και λαχανικά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν αυξηθεί 12,5% ενώ οι τιμές χονδρικής έχουν ανέβει. Ειδικότερα οι τιμές έχουν ανέβει στα εξής προϊόντα:

  • Κουνουπίδι: 160%
  • Μπρόκολο: 100%
  • Κολοκύθια: 88%
  • Ακτινίδια: 50%
  • Αχλάδια (κρυστάλλια): 40%

Σύμφωνα με παραγωγούς της λαϊκής αγοράς, οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και στη μείωσή της εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από τους μεσάζοντες που οδηγούν όλο και πιο ψηλά τις τιμές.

Σχετικές ειδήσεις