ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο αυξάνονται συντάξεις και επιδόματα λόγω κατώτατου μισθού - Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

Πόσο αυξάνονται συντάξεις και επιδόματα λόγω κατώτατου μισθού - Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

Όλες οι καταβολές σε 1 εκατ. δικαιούχους μέχρι το Πάσχα από τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ 

Αυξημένες παροχές και επιδόματα θα λάβουν μέχρι το Πάσχα πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αλλά και μητέρες, λόγω των πληρωμών που προγραμματίζουν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπως αναφέρουν Τα Νέα, έδωσε το χρονολόγιο των πληρωμών:

  • Δώρο Πάσχα: Αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας: Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ στα 510 ευρώ, από 479 που ήταν.
  • Επίδομα γέννησης: Αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν στο τέλος Απριλίου οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα. Το νέο επίδομα γέννησης αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023.
  • Επίδομα μητρότητας: Αίτηση στην πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr θα πρέπει να υποβάλουν από αυτή την εβδομάδα οι μη μισθωτές εργαζόμενες για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας.
  • Δώρο και επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ: Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή του δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 22 με 26 Απριλίου ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.