ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα και Αργεντινή διευρύνουν τις εμπορικές τους σχέσεις

Κίνα και Αργεντινή διευρύνουν τις εμπορικές τους σχέσεις

Μπροστά στο κλείσιμο σημαντικών εμπορικών συμφωνιών βρίσκονται Κίνα και Αργεντινή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος Αργεντινός αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιανμπάο δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την αγορά περισσότερου καλαμποκιού από την Αργεντινή, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Μπουένος Άιρες υπέγραψε συμφωνία με το Πεκίνο για εξαγωγή καλαμποκιού νωρίτερα φέτος, αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι το καλαμπόκι της Αργεντινής θα φύγει σύντομα με κατεύθυνση προς την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ωστόσο, οι έμποροι αλλά και πηγές της εξαγωγικής βιομηχανίας λένε ότι είναι ακόμα ασαφές αν το καλαμπόκι της Αργεντινής μπορεί να εισέλθει στην κινεζική αγορά, καθώς η συμφωνία δεν καλύπτει ορισμένα από τα γενετικά τροποποιημένα στελέχη που παράγονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Αργεντινή αναμένεται να πουλήσει στο εξωτερικό 13 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού της παραγωγής 2011/12 και 16 εκατομμύρια τόνους της παραγωγής του 2012/13.

Οι κινεζικές εισαγωγές καλαμποκιού προβλέπεται να αυξηθούν σε 7 εκατομμύρια τόνους το 2012/2013, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της κτηνοτροφίας και στη βιομηχανική κατανάλωση.

Οι συνολικές εξαγωγές της Αργεντινής προς την Κίνα ανήλθαν σε 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ενώ οι αντίστοιχες κινεζικές εισαγωγές στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έφθασαν τα 10,57 δισεκατομμύρια δολάρια.